Monique Lapidaire (65) overleden

ALMERE – De Almeerse theatermaakster en actrice Monique Lapidaire is maandag 23 januari overleden. Ze is 65 jaar geworden.


Lapidaire heeft als theatermaakster een grote bijdrage geleverd aan de Flevolandse cultuur en educatie over de polder. In 1985 richtte zij Theater na Water op: de eerste professionele toneelgroep in Flevoland. Als artistiek leider, tekstschrijver, regisseur en actrice heeft ze bijzondere producties op haar naam staan. Veel stukken zijn opgevoerd op scholen in de Flevopolder. De meeste Flevolandse kinderen hebben door het theater van Monique hun polder beter leren kennen. Lapidaire heeft theater gemaakt op bijzondere locaties zoals bijvoorbeeld het Nieuwland museum, de Tweede Kamer, onder een viaduct, in de nieuwbouw van Almere of op het schip De Batavia.
Monique Lapidaire studeerde in '76 af aan de Toneelschool van Maastricht. Haar inspiratiebron was haar omgeving en haar reactie daarop. Haar voorstellingen kenmerkten zich door een directe en krachtige emotionele toon doordrenkt met veel ritme, muziek en poëzie. Altijd met grote passie en in interactie met het publiek. Monique Lapidaire was sinds 2002 naast Almere ook vaak in Kroatië te vinden. Ook daar hield zij zich bezig met verschillende vormen van uitvoerende kunst, bij Motovun Creative Group. Haar oeuvre is onlangs opgenomen in het Archief Almere.

Artikel geplaatst op: 30 januari 2017 - 09:34

Gerelateerd

Delen