Spreekuur: dementie en kunst

ALMERE – Zorgkunstenaar Hein Walter houdt voortaan elke laatste vrijdag van de maand een spreekuur voor partners en relaties van mensen die de diagnose dementie hebben gekregen.
“Ik ben geen arts en ik benader de ziekte dementie ook niet medisch, ook al weet ik er inmiddels wel het een en ander van”, zegt Walter. “Ik benader de ziekte als kunstenaar. Ik wil samen met de partner, of zoon of dochter, zoeken naar kansen, kijken of er creatieve mogelijkheden te bedenken zijn om de veranderingen enigszins onder controle te krijgen, of om het proces in beeld te brengen.”
Creativiteit kan helpen om met al dingen om te gaan, is de mening van Walter. “Om leren gaan met rouw of misschien is er ook sprake van schaamte. We zoeken een creatieve manier die je samen kan doen. En misschien is het alleen al fijn om er met iemand over te praten. Misschien verruimt zo’n gesprek de kijk op de situatie. En misschien ook niet. Dat is dan niet erg, dan heb je de mogelijkheden verkend.”
Bij zwangerschap wordt er gezegd dat je samen zwanger bent. Bij ernstige ziektes, zoals dementie, gaat die spreuk ook op. “Je hebt samen dementie. Degene die de diagnose heeft gekregen maakt het proces mee, vanaf het eerste moment met de angst, de vermoedens, de ontkenning, tot aan de periode van radeloosheid en het verdwaald zijn in je eigen leven. De partner en ook de kinderen maken ook een proces mee, want die moeten leren leven met het verlies, die moeten tegen wil en dank beetje bij beetje de geliefde loslaten.”
Het spreekuur is gratis toegankelijk en het is niet nodig om een afspraak te maken. Het zorgatelier van zorgkunstenaar Hein Walter bevindt zich in Woonzorgcentrum Archipel, Poëziestraat 166 (Ruimte beneden rechts). Het spreekuur is elke laatste vrijdag van de maand, van 9.00 uur tot 12.00 uur. Voor info: 06 51924882 of heinwalter@tiscali.nl (www.dezijderups.nl) (Foto: Shutterstock)
Artikel geplaatst op: 03 januari 2018 - 11:19

Gerelateerd

Delen