Tentoonstelling Surinaamse voorouders verlengd

STAD CENTRUM – De tentoonstelling ‘Sranan Rutu, wie is je vader, wie is je moeder’ is verlengd tot 15 maart. Deze tentoonstelling in het Stadsarchief Almere toont stambomen en verhalen van mensen met Surinaamse wortels.

‘Sranan rutu’ betekent letterlijk ‘Surinaamse roots’. De stambomen zijn het resultaat van voorouderonderzoek verricht door donateurs van de Stichting Surinaamse Genealogie. Zo heeft de Almeerse vrijwilliger Huub van Helvoort zich beziggehouden met stamboomonderzoek naar de wortels van zijn 16-jarige kleinzoon Reshano Hasselbaink. “Omdat de emancipatieregisters zijn vrijgemaakt kon ik zijn stamboom terugzoeken tot zeven generaties”, zegt Van Helvoort. “Stap voor stap kon ik achterhalen dat zijn voorouders in 1830 slaafgemaakt zijn in Coronie in Suriname.”
Tussen 1830 en 1863 werden slaafgemaakte mensen in Suriname geregistreerd in slavenregisters. Per plantage of eigenaar werden de slaafgemaakten geregistreerd met naam, leeftijd, moedersnaam en informatie over geboorte, overlijden, verkoop en/of vrijlating. Vrijwilligers van het project ‘Maak de Surinaamse slavenregisters openbaar’ werken er hard aan om de slavenregisters in 2018 online te zetten.
Inloopspreekuur

Huub van Helvoort is elke woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in het Stadsarchief aanwezig voor het inloopspreekuur genealogie. Iedereen die tips wil om de eigen stamboom te onderzoeken of vragen heeft over voorouderonderzoek kan langskomen. Aanmelden is niet nodig.
De tentoonstelling is te zien van dinsdag tot en met donderdag van 11.00 tot 15.00 uur in Stadsarchief Almere aan de Stadhuispromenade 2 (onder de nieuwe bibliotheek).
Artikel geplaatst op: 23 februari 2018 - 12:37

Gerelateerd

Delen