Jonge zigeuners spelen de sterren van de hemel

STAD CENTRUM – Spannend was het, om te spelen voor een bijna volle Middenzaal van Kunstlinie Almere Flevoland. Het optreden tijdens het My Big Fat Gipsy Concert, zondag 18 maart, was voor de meeste van de piepjonge violisten en cellisten van de strijkersklas het eerste grote optreden.

Dirigent Harry Vogel met de strijkersklas in Kunstlinie Almere Flevoland. (Foto: Almere DEZE WEEK)

Het jongste lid van de strijkersklas onder leiding van Harry Vogel is 6 jaar. Een violist. Zo’n vijftien violen en drie celli leren in de strijkersklas van Stichting AJSO de basis van het samen spelen. Verkleed als zigeuner speelden ze vrolijke ‘zigeunerstukken’ maar ook oefenstukken en toonladders die ze helpen bij zuiverheid en samenspel te verbeteren.

Een niveau en leeftijd hoger in de reeks opleidingsorkesten van het AJSO is het opleidingsorkest onder leiding van Daan Welle, de zoon van Hans Welle. Nog een stapje hoger is het Juniororkest voor jongeren van 12-17 jaar. Zij speelden stukken als de ‘Vijfde Hongaarse dans’ van Brahms. Niet verkleed, ‘want dat doen ze op deze leeftijd niet meer’, aldus dirigent Hans Welle.

Artikel geplaatst op: 20 maart 2018 - 16:19

Gerelateerd

Delen