Literair genootschap 'eindig laagland' stopt

Door Hestia Ruben
ALMERE – Meer dan honderd auteurs heeft het literair genootschap ‘eindig laagland’ de afgelopen achttien jaar uitgenodigd met als doel lezen voor het voetlicht te brengen. “Allemaal schrijvers van boeken over uiteenlopende onderwerpen: zowel literaire boeken maar ook voor jongeren, over geschiedenis of wielrennen. Maar het trekt geen volle zalen”, aldus voorzitter Eefje van der Zalm.

Auteur Carolijn Visser is de laatste die een lezing geeft bij eindig laagland. (Foto: aangeleverd)


Daarom heeft eindig laagland besloten er een punt achter te zetten. De ‘literaire ontmoeting’ met schrijfster Carolijn Visser op dinsdag 22 mei in Corrosia aan de Markt is de laatste. “We willen niet als een nachtkaars uitgaan.”
Boeken lezen, het is een uitstervende hobby zo lijkt het. Of er ook echt minder gelezen wordt, weet voorzitter Van der Zalm niet. “Er wordt denk ik nog wel gelezen, maar mensen gaan voor dit soort bijeenkomsten de deur niet uit. Er lijkt minder behoefte te zijn aan literaire avonden in Almere. Met een vaste groep van zo’n twintig bezoekers redden we dit niet meer, het is financieel niet haalbaar. Griet op de Beeck was een trekker maar andere grote namen als Connie Palmen en Joke van Leeuwen vullen de zaal in Corrosia niet.”

Diepgang


Naast Corrosia doet ook de bibliotheek in Stad lezingen met auteurs, en ook boekhandel Stumpel nodigt geregeld auteurs uit voor een signeersessie. “Dat concurreert niet met wat wij doen. Eindig laagland biedt een podium voor auteurs om hun verhaal te vertellen. Een avond wordt dan ook op een bijzondere wijze ingevuld, met diepgang. We zochten auteurs die iets te zeggen hebben, één per avond. Een auteur komt bij ons dan ook zo’n anderhalf tot twee uur op bezoek. Zo probeerden we er iets intiems van te maken. Maar nu staat het werk niet meer in verhouding tot wat het oplevert. Dan moet je durven zeggen: misschien moeten we er een punt achter zetten. Wij denken wel dat er animo is voor dit concept maar mensen komen niet, en dat is jammer. Wellicht komt er nu ruimte voor iets anders.”

Corrosia


Vaste locatie voor de bijeenkomsten is theater Corrosia in Almere Haven. Van der Zalm: “Het afgelopen jaar hebben we van alles geprobeerd om het aantal bezoekers omhoog te krijgen. Ook hebben we gesprekken gevoerd met Corrosia die onze activiteiten meeneemt in de agenda en de mailings. En die heeft toch een best groot publiek. Zij vinden het ook belangrijk dat het in Corrosia gehouden wordt, maar voor twintig mensen… Helaas, we gaan een tijdperk afsluiten.”

‘Een monument dat verdwijnt’


Ook Corrosia-directeur Ronald Venrooy betreurt het dat eindig laagland er een punt achter zet. "Het is toch een monument in Almere dat verdwijnt, een eigenzinnige club die bijzondere literaire avonden organiseert. Ze bestaan al zó lang. Maar ik begrijp dat het lastig is als je het op vrijwillige basis moet doen. Jammer, we hebben straks een smaak minder aan te bieden aan ons publiek."
Venrooy wil nog wel onderzoeken of ze zelf een literaire avond kunnen gaan organiseren. "In het verleden hebben we wel eens samengewerkt met eindig laagland en de bibliotheek, misschien dat we weer moeten gaan samenwerken met de bieb. Want ik denk dat een literaire avond in Almere Haven wel kans van slagen heeft. Maar goed, wij moeten het ook doen met een beperkt budget."
De literaire ontmoeting met Carolijn Visser is dinsdag 22 mei om 20.00 uur in Corrosia aan de Markt 43. Kaarten kosten 7,50 euro en 6 euro voor mensen met een bibliotheekpas en kaarten zijn te koop via www.cultureelcentrumcorrosia.nl. Carolijn Visser (1956) won met ‘Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao’ de Libris Geschiedenis Prijs 2017.

Artikel geplaatst op: 24 april 2018 - 07:00

Gerelateerd

Delen