40.000 mensen bezoeken lustrum Landelijke Veiligheidsdag in Almere

STAD CENTRUM – Met een politiehelikopter landde minister van Justitie & Veiligheid Ferdinand Grapperhaus zaterdag 26 mei in Almere voor de eerste lustrumeditie van de Landelijke Veiligheidsdag. Hij werd verwelkomd door burgemeester Franc Weerwind.

Zaterdag reden er tanks over de Esplanade. (Foto: Fred Rotgans)


Volgens de eerste voorlopige tellingen bezochten 40.000 mensen het publieksevenement op de Esplanade en de pleinen in het centrum van Stad. Gezien de hoge temperaturen die dag een aantal waar de organisatie zeer tevreden mee is.
Het evenement kwam direct in de ochtend al goed op gang. Hoogtepunt was de aankomst van de minister in een politiehelikopter en de openingsdemo op de Esplanade om 13.00 uur. Na het welkomstwoord door de burgemeester benadrukte de minister de lange geschiedenis van hulpverlening in Nederland en het belangrijke werk van de diensten voor de veiligheid in Nederland. Met een druk op de knop lieten alle diensten hun sirenes loeien en begon er een spectaculaire actie op het Weerwater. Een drugsboot ontplofte en vloog in brand, gevolgd door een achtervolging op het water door de hulpdiensten om de boeven te vangen.

Een plons water


De hulpdiensten speelden goed in op het warme weer. Zo spoot de jeugdbrandweer kinderen ‘per ongeluk’ nat en trakteerden duikers van de Koninklijke Marine het publiek op een plons water door in de duiktank extra snel naar de oppervlakte te zwemmen. Daarnaast trok politiehond Bumper veel aandacht van zijn jonge fans.
Op de Esplanade vonden gedurende de dag de meeste demonstraties plaats en vertelden medewerkers van de Koninklijke Landmacht, Marine en Marechaussee, Rijkswaterstaat, waterschap Zuiderzeeland, Politie, Brandweer, GGD en Reddingsbrigade uitvoerig over hun werkzaamheden. Op het Forum stond alles in het teken van (sociale) veiligheid en op de Grote Markt was het thema veiligheid in het verkeer, met uitleg van VVN en de ANWB. Veiligheidsmuseum PIT was de hele middag gratis toegankelijk.
De Landelijke Veiligheidsdag werd mogelijk gemaakt door Politie, Brandweer Flevoland, Koninklijke Landmacht, Marine, Marechaussee, Rijkswaterstaat, GGD Flevoland, Reddingsbrigade, Veilig Verkeer Nederland, ANWB, Gemeente Almere, Almere City Marketing, Veiligheidsmuseum PIT en Ondernemersvereniging Stadscentrum Almere.
Kijk voor meer foto's van de vijfde Landelijke Veiligheidsdag op www.almeredezeweek.nl

Artikel geplaatst op: 28 mei 2018 - 12:31

Gerelateerd

Delen