Tóch Keti Koti-herdenking op 30 juni

STAD CENTRUM – Ondanks dat het eerder aangekondigde bericht dat het Keti Koti Festival in Almere niet doorgaat, heeft de stichting Stisonia een alternatief gevonden. Zaterdag 30 juni is er een Keti Koti-herdenking in het stadhuis en vervolgens een optocht door de stad in traditionele kledij.

 

Stichting Stisonia zocht, nadat de eerdere plannen voor een groots festival rondom de herdenking van de afschaffing van de slavernij niet doorgingen, contact met het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee). Dit instituut is sinds 2002 het kennis- en expertisecentrum over

ons slavernijverleden. Het NiNsee organiseert educatieve projecten, herdenkingsactiviteiten en opereert als platform voor debat. In dit kader is het NiNsee bezig om de Keti Koti-herdenking

landelijk uit te rollen. Dit jaar vindt op elf plekken in Nederland een herdenking plaats, onder andere voor het eerst in Almere.

Zondag 1 juli is het 155 jaar geleden dat er officieel een einde kwam aan slavernij en op de Antillen. Almere viert dat zaterdag 30 juni vanwege de nationale herdenking bij het monument in het Oosterpark in Amsterdam, die is zondag. Weerwind was van 2013 tot 2015 voorzitter van het NiNsee.

 

Programma

Zaterdag is er om 11.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis een openingsceremonie, gevolgd door een welkomstwoord van burgemeester Franc Weerwind. Vervolgens is er een optreden van een zanggroep, een toespraak van NiNsee-directeur Urwin Vyent, een voordracht en nog een toespraak. Om 12.30 uur is het einde van het officiële gedeelte.

De optocht in traditionele kledij begint om 12.50 uur vanaf het stadhuis door het centrum, met als eindpunt de Esplanade. Om 15.00 uur is de herdenking afgelopen.

Inloop in de Burgerzaal van het stadhuis is om 10.30 uur en de toegang is vrij.

Artikel geplaatst op: 26 juni 2018 - 15:02

Gerelateerd

Delen