De inspecteur en het dode meisje
Serie zomervoorstellingen Suburbia van start gegaan

HOUT - De zomervoorstelling De inspecteur en het dode meisje van theatergroep Suburbia is afgelopen vrijdag in première gegaan. Theatergroep Suburbia speelt de Engelse detective De inspecteur en het dode meisje van J.B. Priestley tot en met 29 juli op Stadslandgoed De Kemphaan in Hout.
Scène uit het stuk De inspecteur en het dode meisje. (Foto: Bart Grietens)

De inspecteur en het dode meisje is een detective over schuld, schaamte en sociale ongelijkheid. Het is een scherp familieportret tegen de achtergrond van de Engelse klassenmaatschappij aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog.
Mode

“J.B. Priestley is in Engeland weer helemaal in de mode", vertelt vertaler Chiara Tissen. "Lange tijd werd Priestley gezien als 'famous grumbling patriot', een wat stoffige kwalificatie, maar tegelijkertijd gold hij ook altijd als een advocaat van het gezonde verstand en van de gewone man.”
Het stuk dat Suburbia in de zomermaanden opvoert is nog maar weinig gespeeld in Nederland. Tissen: “Wellicht omdat het niet zo makkelijk onder te brengen is in een genre. Het is een detective, maar ook niet helemaal. J.B. Priestley laat ons op heldere en confronterende wijze nadenken over de gevolgen van ons handelen.” Het stuk geldt in Engeland als een klassieker en is ook meermalen verfilmd. De laatste jaren kent het stuk een ‘revival’ in de Engelse theaters.

Kaarten

De inspecteur en het dode meisje is te zien tot en met zondag 29 juli. Van woensdag tot en met zaterdag om 20.30 en zondag om 15.00 (behalve zondag 1 juli). Meer informatie over de voorstelling, de schrijver, de acteurs en de kaartverkoop op www.theatergroepsuburbia.nl/voorstellingen/de-inspecteur-en-het-dode-meisje.
Artikel geplaatst op: 30 juni 2018 - 11:10

Gerelateerd

Delen