Vis á Vis druk met voorbereidingen nieuwe voorstelling ROBOT

Door Petra Onderwater
POORT – Met de nieuwe openluchtvoorstelling ROBOT neemt theatergroep Vis à Vis het publiek mee naar de nabije toekomst. Een tijd waarin de cybermens misschien wel je beste vriend is. De repetities zijn in volle gang en de decorbouwers zijn druk bezig om het terrein naast het Almeerderstrand te veranderen in de stad van de toekomst. Almere DEZE WEEK sprak met regisseur Michael Helmerhorst.

De decorbouwers zijn druk bezig om het terrein van Vis à Vis te om te toveren tot de stad van de toekomst. (Foto: aangeleverd)


Zoals we van Vis à Vis gewend zijn, wordt er weer groots uitgepakt met een verrassend decor. Voor deze voorstelling is zelfs een deel van het speelveld geasfalteerd. "We repeteren nu nog binnen. Daar zet ik als het ware de spelers eerst goed in de olie, voordat we straks buiten aan de slag kunnen", vertelt Helmerhorst. De spelers moeten zich vooral focussen op hun bewegingen en hun mimiek. "Het is echt een fysieke voorstelling, waarbij de acteurs het verhaal visueel moeten overbrengen. De enige tekst die er in zit, zijn automatische stemmen die vooraf zijn opgenomen."

Dubbelrol


Drie spelers hebben een dubbelrol en moeten zich gedurende het stuk heel wat keren omkleden om te switchen tussen mens en robot. "Ook in hun manier van bewegen moeten ze dus constant schakelen. Dat zijn zaken die we nu mooi kunnen oefenen", aldus de regisseur. "Als straks het decor en de techniek klaar zijn, moet het allemaal samenkomen. Dan kunnen we zien of alles wat we vooraf hebben bedacht ook werkt."

Kunstmatige intelligentie


Het verhaal speelt zich af in een tijd waarin het doodnormaal is dat iedereen een robot in huis heeft. Weerstand bieden tegen de opkomst van kunstmatige intelligentie is haast onmogelijk. Maar Betty en Aad, een stel uit ‘de oude tijd’, blijven zich verzetten tegen de aankoop van een zorgrobot. Ze hebben genoeg aan elkaar, denken ze. Maar dan komt de cyberbuur Shiny langs en die blijkt verrassend sympathiek. Voor Betty althans.
"Het is geen science fiction in de trant van de zoveelste Star Wars", zegt Helmerhorst. "Het cliché van de robot die een bedreiging gaat vormen voor de mensheid, is iets waar we wel een klein beetje mee spelen. De mens is de robot nog wel de baas, maar de robot wordt steeds sneller en slimmer, waardoor de mens het gevaar loopt om te worden ondergesneeuwd."

Visuele comedy


Helmerhorst is al vanaf het prille begin, met tussenpozen, betrokken bij Vis à Vis. "Ik heb inmiddels zo’n vijf á zes voorstellingen geregisseerd en in enkele andere voorstellingen zelf meegespeeld", vertelt hij. "Vis à Vis weet op een luchtige manier maatschappelijke dilemma’s aan te kaarten door middel van visuele comedy. Moderne slapstick, in combinatie met spectaculaire effecten. Naast humor en spektakel moet het verhaal ook ontroeren, wil je een snaar kunnen raken bij het publiek. Al die elementen zitten er ook dit keer weer in."
ROBOT is te zien van 22 mei tot en met 14 juli en van 14 augustus tot en met 22 september. Meer informatie en kaartverkoop via www.visavis.nl.

Artikel geplaatst op: 01 april 2019 - 10:08

Gerelateerd

Delen