Confronterende voorstelling ‘Extreem’ geeft stof tot nadenken

Door Petra Onderwater
ALMERE – ‘Extreem’, de nieuwe voorstelling van theatergroep Subsub, is zaterdag in première gegaan. Het stuk confronteert de toeschouwers met extreemrechts geweld én verborgen racisme. De voorstelling is nog tot en met 20 april te zien in De Voetnoot.

Scène uit 'Extreem'. (Foto: Claudia Kamergorodski)


Wat is de aantrekkingskracht van extreemrechtse organisaties? Wat beweegt jongeren ertoe om zich daarbij te sluiten? Het publiek ziet het gebeuren in deze voorstelling van Subsub. We krijgen een inkijkje in een extreemrechtse groepering en zijn onder meer getuige van een opzwepende toespraak, waarin buitenlanders de schuld krijgen van alles wat slecht gaat in ons land. De spreker, aanvoerder van verschillende gewelddadige acties tegen moslims, belandt zelf uiteindelijk in de gevangenis. Daar komt hij tot het inzicht dat haat zijn leven niet beter heeft gemaakt en hem ook nooit gelukkiger zal maken. Eenmaal terug in de maatschappij probeert hij uit dit extreemrechtse milieu te komen, maar dat blijkt niet zo makkelijk. Als hij van een held in een 'verrader' blijkt te zijn veranderd, keert de groep zich tegen hem.

 

Racisme

Naast heftige extremistische uitingen komt in de voorstelling ook het verborgen alledaagse racisme ter sprake. Wanneer je blond haar en blauwe ogen hebt, gaat dat wellicht volledig aan je voorbij. Maar als je het niet ziet, betekent dat niet dat het niet bestaat. De blonde actrice in het stuk probeert zich wel uit alle macht in te leven in andere bevolkingsgroepen, maar zij krijgt daartoe niet de kans. Voor haar als blondje zijn slechts de oppervlakkige rollen weggelegd en ook dat steekt. Racisme wordt zo van verschillende kanten belicht in deze voorstelling, die met veel vaart wordt gespeeld. Confronterend, schokkend, ontroerend, maar ook met veel humor. Het stuk geeft de toeschouwers in elk geval stof tot nadenken.

 

Inleidingen

‘Extreem’ is nog van donderdag 11 april tot en met zaterdag 20 april te zien in gebouw De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Op 11, 14 en 19 april worden voorafgaand gratis inleidingen verzorgd. Op 11 april vertelt politicologe Sarah de Lange over de aantrekkingskracht van extreemrechtse organisaties in Nederland en hun acties en gedachtegoed. Op 14 april is er een inleiding door Miriam Mikkers, wier ouders allebei een andere culturele achtergrond hebben. Op 19 april wordt er een inleiding gegeven door de Almeerse cabaretier Mo Hersi, bekend van zijn documentaire The Messenger. Daarin deed hij zich voor als berooide vluchteling en liep zo honderden kilometers door Nederland om te zien of mensen hem wilden aanhoren en helpen.

Ga voor meer informatie, kaartverkoop en aanmelding voor de inleidingen naar www.subsub.nl.

Artikel geplaatst op: 10 april 2019 - 11:50

Gerelateerd

Delen