Leerlingen De Meergronden maken indruk met voorstelling over impact sociale media

Door Petra Onderwater
HAVEN- Het publiek is even stil na afloop van de voorstelling ‘iSociaal’. Leerlingen van De Meergronden hebben indruk gemaakt met deze theaterproductie, waarin zij de toeschouwers confronteren met de impact van sociale media.

Scène uit 'iSociaal'. (Foto: Almere DEZE WEEK)


De voorstelling laat zien hoeveel lol je online kunt hebben, maar hoe gemakkelijk dat kan omslaan naar hele onaangename situaties. Al sinds oktober hebben de leerlingen onder begeleiding van dramadocent Jorrit Jansen en coördinator Madeleine Lammers hard gewerkt aan deze nieuwe theaterproductie. Jansen nam daarbij het script en de regie voor zijn rekening. “Ik ben ontzettend trots op wat de leerlingen met elkaar hebben neergezet. Alle scènes en teksten zijn door henzelf bedacht en gemaakt”, reageert hij na afloop.

 

Ter inspiratie heeft Jansen de leerlingen laten kijken naar de film Disconnect, die laat zien hoe communicatie in deze moderne tijd alleen nog lijkt plaats te vinden via technologie. “Een hele zware, donkere film die de leerlingen echt aan het denken heeft gezet. Ik wilde wel dezelfde impact, maar meer lucht en humor in onze voorstelling”, vertelt de regisseur. Dat dit is gelukt, blijkt uit de lachsalvo’s die regelmatig klinken vanuit het publiek. Maar in de voorstelling zitten ook verdrietige, confronterende en vooral heel veel herkenbare momenten. We zien een populaire vlogster die haar best moet doen om haar volgers te blijven pleasen en een jongen die totaal onbekend is met sociale media en in zijn naïviteit slachtoffer wordt van sexting. We zien hoe influencers worden ingezet voor marketingcampagnes en hoe online challenges uit de hand kunnen lopen.

 

De voorstelling is deze week meerdere malen opgevoerd in de gymzaal van De Meergronden. Overdag voor medeleerlingen en 's avonds voor familie en andere belangstellenden die een kaartje konden kopen. "Het is een voorstelling die stof geeft tot nadenken en een stukje bewustwording kan creëren. Het kan een ingang zijn om met leerlingen in gesprek te gaan", aldus coördinator Madeleine Lammers. Vanavond, donderdag 18 april, wordt 'iSociaal' voor de laatste keer gespeeld. Reserveren kan via www.meergronden-more.nl.

Artikel geplaatst op: 18 april 2019 - 10:22

Gerelateerd

Delen