40 jaar Goede Rede Orgel gevierd met serie orgelconcerten

Door Petra Onderwater
HAVEN CENTRUM - Kerkgebouw Goede Rede èn het orgel bestaan in 2019 precies 40 jaar. Dit wordt gevierd met een serie orgelconcerten, OrgelPLUS, georganiseerd door Goede Rede Concerten. Het openingsconcert wordt donderdagmiddag 16 mei verzorgd door Goede Rede-organist Han Siertsema en Felicity Goodwin.

Han Siertsema en Felicity Goodwin openen de serie orgelconcerten. (Foto: Goede Rede Concerten)


Op 8 september 1979 werd het kerkgebouw geopend voor de bewoners van Haven. Sindsdien is het orgel door vele amateurs, kleine en grote organisten bespeeld tijdens kerkdiensten en concerten. “Het is een Frans Barokorgel en niet te vergelijken met de Duitse Barokorgels in kerken De Drieklank in Buiten en De Lichtboog in Stad”, vertelt organist Han Siertsema. “Op het Goede Rede-orgel kun je bijvoorbeeld moeilijk Bach spelen. De opzet van het instrument is totaal anders, maar dat is een heel technisch verhaal. Het Goede Rede-orgel is wel van hoog muzikaal niveau en daardoor uitermate geschikt als concertorgel.”

Orgelstad

De 66-jarige Siertsema hield als kleine jongen al van orgelmuziek. “Ik vond de kerkdiensten waar wij als gezin heengingen altijd maar saai, tot het orgel werd bespeeld”, lacht hij. “Ik ben opgegroeid in Haarlem, een orgelstad bij uitstek. Twee keer per week waren er in de Grote Kerk gratis orgelconcerten, waar ik als schooljongetje in mijn eentje naar toe ging. Ik vond het geweldig.” Hij wilde niets liever dan dit instrument zelf bespelen, maar moest destijds eerst op pianoles. “Mijn eerste échte orgel-les kreeg ik pas tijdens de vooropleiding van het conservatorium.”
Siertsema werd beroepsorganist en is dat zijn verdere leven gebleven. Daarnaast is hij dirigent van diverse koren. “Orgelmuziek wordt veelal geassocieerd met de kerk, maar ook als je niks met de kerk hebt kun je er enorm van genieten. Het is gewoon een prachtig instrument, met oneindig veel mogelijkheden. Van fluisterzacht, tot oorverdovend hard. Die diversiteit wil ik het publiek ook laten ervaren.”

Orgel en piano

Het concert van Han Siertsema en Felicity Goodwin is donderdag 16 mei van 14.00 tot 15.00 uur in kerkgebouw Goede Rede aan de Kerkgracht in Haven. Het duo brengt een programma op orgel en piano, met muziek van onder andere Tomkins, Hesse en Schubert. “Een aantal stukken spelen wij vierhandig op orgel. We laten ook een stuk horen dat door mijzelf is geschreven: Passacaglia voor piano en orgel. Piano- en orgelspel wisselen elkaar af, lopen in elkaar over en klinken dan weer gelijktijdig samen. Het wordt een heel afwisselend concert.”

OrgelPLUS

De concertserie OrgelPLUS loopt tot en met 19 oktober. Op het programma staan negen concerten, waaronder een speciaal programma in het kader van de Open Monumentendag op 14 september en een inloop tijdens het Havenfestival op 8 september met orgelspel door diverse organisten van vroeger en nu. Het slotconcert wordt verzorgd door Ton Koopman.
Meer informatie en kaartverkoop: www.goederedeconcerten.nl of 06-80140467.

Artikel geplaatst op: 04 mei 2019 - 15:13

Gerelateerd

Delen