Benefietconcert AJSO voor Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

 

Door Petra Onderwater

ALMERE - De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) viert op 15 juni haar 50-jarig bestaan met het benefietconcert Music4AIR. Onder leiding van dirigent Hans Welle zal het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) bekende klassieke stukken ten gehore brengen in het Concertgebouw van Amsterdam.

Het AJSO speelde al eerder in het Concertgebouw in Amsterdam. (Foto: Feenstra Fotografie)

“Het wordt echt een Almeers feestje op het podium, met naast het AJSO ook het Almeerse koor Amuse Vocale, Almeerse solisten, oud-Almeerder Nicolas van Poucke en Tanja Jess die de avond presenteert”, vertelt Jacquelien Noordhoek, directeur van de NCFS en zelf ook woonachtig in Almere.

De NCFS zet zich in voor een langer en beter leven voor mensen met Cystic Fibrosis, oftewel taaislijmziekte. “We behartigen belangen, maken lotgenotencontact mogelijk, geven voorlichting, financieren wetenschappelijk onderzoek en willen de kwaliteit van zorg voor mensen met CF verbeteren”, aldus Noordhoek, die zelf een zoon met taaislijmziekte heeft. “Het is een zeldzame en nog altijd ongeneeslijke ziekte. De levensverwachting van CF-patiënten wordt gelukkig wel steeds hoger en ligt momenteel rond de 40 jaar, maar we hopen natuurlijk in de toekomst op genezing.”

Didgeridoo
Haar zoon Lucas is nu 24 jaar en doet ook mee aan het benefietconcert. “We hebben CF-patiënten opgeroepen om auditie te doen voor een solo en Lucas is geselecteerd”, vertelt dirigent Hans Welle. “Hij bespeelt de didgeridoo. Geen gebruikelijk instrument voor een samenwerking met een symfonieorkest, maar dat maakt het juist zo leuk. Verder speelt Judith Magdelijns, die ook taaislijmziekte heeft, een solo op hobo.” Voor Lucas en Judith heeft het bespelen van een blaasinstrument een positief effect op hun gezondheid. “Ze vinden het niet alleen heel leuk om te doen, ze merken ook dat ze na het spelen meer lucht en minder slijm hebben.”

 

Nicolas van Poucke
Nicolas van Poucke soleert op deze avond in Rhapsody in Blue van Gershwin. “Hij is opgegroeid in Almere en momenteel een van de meest veelbelovende pianisten van ons land. Voor hem is dit een mooie gelegenheid om op te treden met zijn jongere zus, die violist is bij het AJSO”, aldus Welle. “Presentatrice Tanja Jess zal op deze avond overigens ook nog even het stokje van mij overnemen om Land of Hope and Glory te dirigeren. Zij stond hiermee in de finale van het tv-programma Maestro.”


Music4AIR vindt zaterdag 15 juni plaats in het Concertgebouw Amsterdam, dat belangeloos de Grote Zaal beschikbaar heeft gesteld voor het benefietconcert. Wie kaarten koopt steunt daarmee het werk van de NCFS. Meer informatie over het programma: www.ncfs.nl/50jaar/concertgebouw. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.concertgebouw.nl.

Artikel geplaatst op: 28 mei 2019 - 11:24

Gerelateerd

Delen