Voorstelling Amjad trapt Nieuw Hollands Festival in Corrosia af

HAVEN CENTRUM - Theaterschool Almere en Platform Hero presenteren op zondagmiddag 2 juni in theater Corrosia de try-out editie van het Nieuw Hollands Festival. Almeerders, vluchtelingen en oud-vluchtelingen organiseren vanuit hun rol als maker een parade van de veerkracht van de mens: theater, beeldende kunst, visual arts, mode en lezingen.  

Het centrale programmaonderdeel is de première van muziektheatervoorstelling ‘Amjad’. Het waargebeurde verhaal van elfjarige Amjad die samen met zijn familie de Syrische stad Aleppo ontvluchtte. Zijn vurige wens is om een Nederlander te worden. De afgelopen maanden hebben 14 Almeerse jongeren hard gerepeteerd onder leiding van regisseuse Gaby Waakhuijsen van Theaterschool Almere. Voor haar is deze voorstelling een logisch vervolg op de community art projecten ‘Mag ik bij je binnen kijken?’ Voor het schrijven van het script wist Platform Hero theatermaker Nick Teunissen voor zich te winnen. Teunissen heeft recent veel succes geboekt met zijn theatervoorstelling 'Enkeltje Holandija' met dezelfde thematiek.

Kloof overbruggen

Beide culturele partners ontdekten gaandeweg dat vooral het maakproces van jongeren belangrijk was. ''We praten vaak over, maar zelden met vluchtelingen. Het zijn vaak sterke mensen”, vertelt Nick Teunissen. Volgens Gaby Waakhuijsen zijn vluchtelingen overlevers met unieke talenten: "Alleen de taalbarrière houdt je tegen. Maar kunst kan die kloof overbruggen.’’ Daarom besloten Theaterschool Almere en Platform Hero ook andere Almeerders bij het project te betrekken. Een groep creatief ondernemers sloegen de handen ineen met als resultaat: Nieuw Hollands Festival.

Fashionshow

De Almeerse ondernemer Mia Stik presenteert de Points Made Fashionshow. In samenwerking met oud vluchtelingen maakte zij een modecollectie op de thematiek. Beeldend kunstenaars Nasr Azarmehr en Behnaz Monfared presenteren hun schilderijen, beelden en digitale kunst. Alaeddine Touhami van Het Huis van Vrede houdt een lezing over vrijheid. Almeersesinger songwriter, kunstenares en PAX ambassadeur Caroline in ’t Veld verzorgt een bijzonder optreden met twee Syrische kinderen. Ook de HIT Harmony groep o.l.v. Rik Limonard geeft acte de présence. De presentatie is in handen van Almeerders Asmae Rouidi, Mohammed Rouidi en Said Touhami.

Nieuwe traditie

Het is de grote wens van Platform Hero, Theaterschool Almere en alle samenwerkende partners, om van dit try-out festival een nieuwe Hollandse traditie te maken en om het festival vanaf volgend jaar te laten groeien. De potentie: kunst, cultuur, educatie, banenmarkt, het versterken van nieuw ondernemerschap en arbeidspositie, kortom: Hollands en Nieuw-Hollands samen.

Het Nieuw Hollands Festival is zondag 2 juni van 13.30 tot 17.00 uur bij Corrosia Theater, Expo & Film aan de Markt 43 in  Almere Haven. De aanvang van de première van muziektheatervoorstelling ‘Amjad’ is om 15:00 uur. Kaarten hiervoor zijn verkrijgbaar via www.corrosia.nl. Voor meer informatie zie de Facebook pagina van Theaterschool Almere.

Artikel geplaatst op: 29 mei 2019 - 09:20

Gerelateerd

Delen