50 jaar maanlanding in het nieuwe filmhuis

STAD CENTRUM – Het is op 20 juli exact 50 jaar geleden dat de eerste mens voet op de maan zette. De documentaire Apollo 11 is een spectaculaire herbeleving van deze gedenkwaardige gebeurtenis in juli 1969. De film is op 19, 20, 23 en 24 juli te zien in het nieuwe filmhuis in bibliotheek Stad.


De documentaire Apollo 11 bestaat uit digitaal gerestaureerd beeldmateriaal en neemt de kijker opnieuw mee naar deze historische missie. De beelden gingen destijds de hele wereld over en iedereen leefde mee met astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Nu, 50 jaar later, is er meer dan 11.000 uur aan geluidsopnames en herontdekt beeldmateriaal gevonden.
“Wat valt er nog te melden over deze maanmissie? Misschien niet veel, is ook de conclusie na het zien van deze documentaire. Maar er valt vooral nog héél veel te voelen en te zien, vooral voor alle generaties die deze missie niet hebben meegemaakt”, aldus filmprogrammeur Levien van Oorschot over Apollo 11. “Het kijkt als een loeispannende speelfilm. De zenuwen van de astronauten, het besef dat de reis drijft op decennia oude techniek, waarbij een lostrillend schroefje dodelijke gevolgen kan hebben, het teamwork: je hart maakt overuren.”

Puntje van je stoel


Ondanks dat je al weet hoe de missie afloopt, is de film volgens Van Oorschot zo spannend dat je continue op het puntje van je stoel zit. “Bij het zien van deze documentaire besef je hoe belangrijk deze prestatie is geweest voor talloze onderzoeken. Van zonnepanelen tot mobiele apparatuur, van krasvrije brilglazen tot MRI-scans, van waterfilters tot elektrische schroevendraaiers en van babyvoeding tot de oorthermometer. De NASA en het succes van de Apollo 11-missie heeft ons dagelijks leven langzaamaan verandert en verrijkt, zonder dat wij daar überhaupt bij stil staan.”
Kaarten zijn verkrijgbaar via de klantenbalie in de nieuwe bibliotheek of via www.denieuwebibliotheek.nl.

Artikel geplaatst op: 03 juli 2019 - 13:09

Gerelateerd

Delen