Ilja Pfeiffer bij Eindig Laagland in nieuwe bibliotheek

ALMERE – Literair Genootschap Eindig Laagland presenteert vrijdag 27 september om 20.00 uur schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer in de theaterzaal van de nieuwe bibliotheek.
De veelzijdige en klassiek geschoolde schrijver en dichter Ilja Leonard Pfeijffer behoort tot de meest gelauwerde auteurs binnen de hedendaagse Nederlandse literatuur. Zijn roman Grand Hotel Europa werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019, welke prijs hij eerder ontving voor zijn roman La Superba (2014). In Grand Hotel Europa zegt Pfeiffer: “Europa is een openluchtmuseum geworden, een fantastisch historisch themapark voor toeristen. De vraag is of dat erg is.”
Tragiek

In Grand Hotel Europa speelt Pfeijffer met feit en fictie over de tragiek van het massatoerisme, met als metafoor de ondergang van Europa. De culturele geschiedenis is het hoogste dat Europa met zijn hoeveelheid aan tastbaar verleden nog te bieden heeft. De keerzijde is de exploitatie in de vorm van massatoerisme als verdienmodel voor de economie.
Rode draad

Hoofdpersoon in deze roman is Pfeijffer zelf. Na zijn stukgelopen relatie komt hij aan in het verpauperde Grand Hotel Europa, ergens in de Apennijnen. Daar schrijft hij een roman over Clio, zijn geliefde, en over hun zoektocht naar een verdwenen Caravaggio in een met toeristen overspoeld Venetië. Pfeijffers ontmoetingen met bijzondere personages later in het hotel als Clio hem heeft verlaten, vormen echter de rode draad. Grand Hotel Europa is een profetisch meesterwerk; een buitengewone roman over de Europese toerismeproblematiek, de vluchtelingencrisis, de liefde en nog veel meer.
Kaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenbalies van de nieuwe bibliotheek of direct met iDeal via de website van de nieuwe Bibliotheek: https://www.denieuwebibliotheek.nl/actueel/agenda/schrijvers-on-stageIljaPfeijffer.html
Artikel geplaatst op: 20 augustus 2019 - 09:17

Gerelateerd

Delen