De Kunstambassadeur: Hans Jan Dürr over 'Het Gezin'

ALMERE - In de nieuwe rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Almeerder Hans Jan Dürr, Kunstambassadeur van ‘Het Gezin’ op de Markt in Haven, het allereerste kunstwerk in Almere uit 1979.

Hans Jan Dürr bij 'Het Gezin' in Haven.


“Ik vind het heel goed dat de kunstwerken op de kaart worden gezet met de Kunstambassadeurs. Almere heeft heel veel kunst in de openbare ruimte, mensen moeten er toch op attent gemaakt worden”, vindt Dürr. “Het leuke van de Kunstambassadeurs is dat ze ook kijken hoe het met het kunstwerk gaat en als er iets mee gebeurt, dat er aan de bel getrokken wordt.”

 

‘Het Gezin’ op de Markt in Almere Haven is met het opknappen van de Markt verplaatst. “De reden was dat er meer ruimte moest komen voor de Markt. Wat schetst mijn verbazing? Op de plek waar het kunstwerk stond is een grote plantenbak neergezet, dus er is helemaal niet meer ruimte gekomen. Bovendien is de verhoogde cirkel waar de groep op stond verdwenen. Er is zelfs geen cirkel meer in de bestrating opgenomen, zoals het ontwerp en de maquette aangeven. Op een vreemde plek ligt een betonnen plaat die niets met het kunstwerk te maken heeft. Ook staat er een zware stalen kolom direct naast. Kunstwerken in de buitenruimte moet je niet zo gauw verplaatsen.”

 
Verzameling

Dürr heeft de maker van het kunstwerk, Jan Snoeck, zelf voor het eerst ontmoet bij een bouwproject voor de Lijnwerkplaats van de Metro Amsterdam in 1979. “Snoeck werd uitgenodigd om het kunstbudget in te vullen bij een gebouw waar ik als architect aan werkte. Destijds moest een percentage van alle bouwkosten worden besteed aan kunst, de 1%-regeling. Hij kwam met het idee om 5 keramische beelden in de daktuin te maken, een beeld in de patio, een beeld bij de entree en verder beschilderde panelen door het hele gebouw. Ook beschilderde hij de beide lange gevels van 90 meter van de treinenhal van dit kunstbudget.”


De mannen hebben sindsdien vaker samengewerkt. “Ik ging ook regelmatig op zijn atelier kijken en weet nog dat hij het kunstwerk ‘Het Gezin’ voor Almere maakte. De ontwerpmaquette van ‘Het Gezin’ heb ik ook in mijn verzameling, net als een T-shirt van het kunstwerk. Ik heb zelfs foto’s van de opening van het kunstwerk in het archief gevonden. De voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Sandberg, staat er nog op.” 

Snoeck heeft stropdassen en sjaals voor de Eerste Kamer ontworpen. Verder series vazen en horloges. "Hij werkte niet alleen met Cortenstaal, maar ook met tapijten en gordijnen. In Museum Beelden aan Zee in Scheveningen kreeg hij op zijn 80ste verjaardag een tentoonstelling en werd hij geridderd. Hij heeft ook boeken gemaakt en als je zo’n boek opendoet, komt het papier er zo uitvouwen in de vorm van een figuur. Ik heb voldoende werk van hem voor een tentoonstelling.”

Voor meer informatie over de Kunstambassadeur zie http://polderblik.nl/kunstambassadeurs/

Artikel geplaatst op: 03 september 2019 - 10:00

Gerelateerd

Delen