Kunstambassadeur: 'Berg van licht' markeerpunt in Literatuurwijk

ALMERE – In de rubriek De Kunstambassadeur vertellen stadgenoten aan de lezers van Almere DEZE WEEK over hun favoriete kunstwerk in de openbare ruimte. Deze week is het woord aan Otto Pasteuning, Kunstambassadeur van 'De berg van licht' van Jan Wolkers in de Literatuurwijk.

Otto Pasteuning bij 'De berg van licht' van Jan Wolkers in de Literatuurwijk. (Foto: Mark Wiechmann)

 

"Ik kom uit een kruideniersfamilie. We woonden boven de winkel die al vanaf 1893 op de Willemsparkweg in Amsterdam zit, vlakbij het Stedelijk Museum en het Rijksmuseum. Ik heb daar 40 jaar gewerkt en ik bezorgde de boodschappen bij Sandberg, oud-directeur van het Stedelijk, thuis. Regelmatig bezocht ik die musea en dat heeft mijn interesse in de kunst gewekt. Zo heb ik door de jaren heen het werk van Jan Wolkers gevolgd. Ik heb hem ooit persoonlijk ontmoet in het Cobra Museum in Amstelveen. Ik ben ook geïnteresseerd in zijn schilderkunst. Hij heeft nog een tekening gemaakt in zijn boek dat ik gekocht heb."

Inspireert
Sinds een paar jaar woont Pasteuning op de Annie M.G. Schmidtweg. "En wat is er dan mooier dat er 50 meter van je huis een beeld van Wolkers staat. Het kunstwerk is een markeerpunt zo midden in de gracht. Het mooie is dat het 's avonds verlicht is, waardoor het als het ware uit het water verrijst. Het komt het beste tot zijn recht als er groen van de bomen afgaat, zodat er een breed gezichtsveld op kan zijn. Mijn persoonlijke visie van vandaag is dat het een vrolijk kunstwerk is dat inspireert om er van alles bij te bedenken. Morgen kan het weer iets heel anders zijn wat ik er in zie."

Cadeau
De titel verwijst naar een boek van Louis Couperus 'De berg van licht'. "En de Literatuurwijk heette in den beginne Couperus Parc, vandaar de link. In het boek verwijst de titel naar de Troon van de Zonnegod en je zou het kunstwerk als een troon kunnen zien die oprijst naar de hemel, of zon. De glasplaten weerspiegelen licht, lucht en water en symboliseren vleugels van vogels.
Het beeld is afgeleid van het Vredes Monument dat in Doesburg staat. Het meeste werk heeft Wolkers in de 90er jaren gemaakt en in 2002 is hij hiermee gestopt vanwege de vele vernielingen, maar in Almere staat het nog!

Het kunstwerk is een cadeau van de bouwers Amstelland Vastgoed en Bouwfonds Woningbouw aan Almere."

Artikel geplaatst op: 02 oktober 2019 - 09:18

Gerelateerd

Delen