Drijvende gezichten in grachten Haven roepen veel reacties op

HAVEN CENTRUM – Nooit eerder kreeg Corrosia Theater, Expo en Film zoveel reacties op een kunstwerk als nu met ‘Drift’ van Roos van Geffen. Deze foto-installatie bestaat uit 25 enorme portretten, drijvend net onder het wateroppervlakte in de grachten van Almere Haven. De gezichten kijken de toeschouwers recht aan van onder het water. 

(Foto: Almere DEZE WEEK)

 

Het (tijdelijke) werk roept uiteenlopende reacties op. “Het publiek is ontroerd, noemt het prachtig, maar ook macaber en eng”, aldus de kunstenaar. Zij kreeg oproepen om het kunstwerk direct te verwijderen, maar ook om het permanent in de grachten te laten. Reden voor Roos van Geffen om in gesprek te gaan met haar publiek en extra rondleidingen te geven.

'Drift’ is uitgevoerd op uitnodiging van Corrosia, in opdracht van de gemeente Almere in het kader van de stadsvernieuwing Almere Haven. "Het werk gaat over de reële angst voor het stijgende water en roept vragen op over de klimaatverandering en onze toekomst", aldus Van Geffen. "In de loop der tijd tast de natuur de beelden aan en neemt ze over. Slib en kroos zullen het kunstwerk uiteindelijk verbergen." 

 

Gesprek en rondleidingen

Zaterdag 2 en zondag 3 november om 14.00 uur nodigen Corrosia en Roos van Geffen het publiek uit voor een wandeling langs de gezichten in het water, eindigend in een nagesprek met warme chocomel en glühwein. De wandeling start vanaf de Markt 82 in Haven. Aldaar is ook de tentoonstelling De Verzameling Angsten en Verlangens 10x10 jaar te zien, een serie portretten van tienjarigen, over hun diepste drijfveren. Hun zorgen over het milieu en opwarming van de aarde zijn voelbaar in ‘Drift’, een kunstwerk dat angst en schoonheid oproept.

 De onderwater-portretten zijn nog tot en met dinsdag 5 november te zien in de grachten van Almere Haven. Daarna worden de foto's schoongemaakt en opgeslagen, in de verwachting dat ze ook nog op mooie andere plekken getoond gaan worden.

 

Artikel geplaatst op: 30 oktober 2019 - 09:15

Gerelateerd

Delen