Vis a Vis dompelt bezoekers onder in geheimen van de diepzee

'Onze voorstellingen zijn altijd een ode aan de fantasie'

 

Door Petra Onderwater

ALMERE – Na het goede nieuws dat Vis à Vis mag blijven op de huidige locatie aan het Almeerderstrand, maakt het theatergezelschap bekend dat de voorstelling ROBOT in 2020 terugkomt. De spectaculaire science fiction komedie, die al 42.000 bezoekers heeft getrokken, is van 10 juni tot en met 12 juli opnieuw te zien. Ook werkt het theatergezelschap met extra veel positieve energie aan de nieuwe winterproductie Deep Ocean, een theaterbelevenis die in januari en februari te zien is. "Er is echt een last van onze schouders afgevallen nu we duidelijkheid hebben over onze locatie", vertelt Marinus Vroom, die samen met Marianne Seine aan het artistieke roer staat van Vis à Vis. 

Het eerste diepzeemonster hebben de makers van Deep Oceon alvast in handen. (Foto: aangeleverd)

 

Wie ROBOT heeft gemist krijgt dus alsnog de kans om dit theaterspektakel te zien. "Maar het is ook een mooie gelegenheid voor mensen die hem nog een keer willen zien. Het wordt een ROBOT 2.0", aldus Vroom. "Als zo’n grote productie eenmaal loopt dendert hij gewoon door. Maar we hebben nu een paar maanden de tijd en gelegenheid gehad om aanpassingen te doen." 

 

In de Rode Haring, het markante onderkomen van het theatergezelschap aan de Muiderzandplaats, wordt druk gebrainstormd over Deep Ocean, de tweede productie van Vis à Vis Adventures. Marinus Vroom licht alvast een tipje van de sluier op. "De eerste trip van Vis à Vis Adventures, waarbij de bezoekers met ons afreisden naar het onherbergzame Antartica, was een groot succes. Dit keer nemen we de mensen mee op een ontdekkingstocht naar de diepzee. Het publiek is daarbij echt onderdeel van het verhaal. Ze zitten er middenin. 'Immersief' theater noemen we dat met een mooi woord. De bezoekers worden bij Deep Ocean letterlijk ondergedompeld in een complete theaterbeleving."

 

Suggestie
Voor Deep Ocean heeft Vis à Vis de samenwerking opgezocht met regisseuse Puck van Dijk en het Blauwe Uur. "Puck werkt veel met immersieve voorstellingen en het Blauwe Uur is een collectief dat visuele ervaringen creëert door middel van projecties en videomapping. Daarmee gaan zij bij de bezoekers straks de suggestie wekken dat zij een afdaling maken naar de bodem van de oceaan, waar zij op 12 kilometer diepte de geheimen van de diepzee kunnen ontdekken. Een mooie gelegenheid voor wie dat op zijn bucketlist heeft staan. Ook al heb je duikvrees of ben je claustrofobisch aangelegd, dit is je kans om een diepzeeduik af te kunnen vinken", lacht Vroom.

 

Maaltijd
De ontdekkingstochten starten vanuit het basisstation de Rode Haring. Het restaurant van Vis à Vis wordt voor deze gelegenheid getransformeerd tot een grote duikersklok; een ruimte waarin mensen zonder duikuitrusting onder water kunnen blijven. Het nuttigen van de vangst van de dag zal onderdeel zijn van de avond. Het publiek krijgt een goed vullende vegetarische maaltijd voorgeschoteld, waarvoor de kok zich heeft verdiept in de mogelijkheden van zeewieren als vervanging voor vis en vlees. Ondertussen krijgen de bezoekers ook alvast de nodige instructies voor de tocht die ze gaan ondernemen.

 

Spanningen
Nog nooit eerder zijn er commerciële excursies naar deze diepte georganiseerd, maar een klein familiebedrijfje gaat dit nu voor het eerst aanbieden. Binnen het bedrijf ontstaan onderling wel de nodige spanningen over hoe ver je hierin kunt gaan of dit nu allemaal wel zo goed is voor het milieu. Vroom wil nog niet te veel verklappen, maar het belooft in elk geval weer een bijzondere theaterbelevenis vol verrassingen te worden, zoals we inmiddels van Vis à Vis gewend zijn. "Al onze voorstellingen zijn een ode aan de fantasie", zegt Vroom. "Maatschappelijke thema's worden weliswaar aangestipt, maar nooit moralistisch of belerend, altijd met humor en ruimte voor interpretatie. Kom het gewoon ervaren!"

Deep Ocean speelt van 9 januari t/m 29 februari (donderdag t/m zaterdag om 19.00 uur). Tickets en meer informatie via www.visavis.nl.

 

Artikel geplaatst op: 27 november 2019 - 10:16

Gerelateerd

Delen