Theatergroep SubSub steekt 'Lucifer' van Vondel in modern jasje

ALMERE – Het Almeerse jongerengezelschap SubSub speelt van 8 tot en met 25 april de voorstelling 'Lucifer' in De Voetnoot aan het Stadhuisplein. Het eeuwenoude stuk van Vondel wordt in een modern en muzikaal jasje gestoken. De kaartverkoop is inmiddels gestart via de website van SubSub.

Het team van SubSub 2020. (Foto: Claudia Kamergorodski)

 

Stel je eens voor, je bent een jaar of 20 en je groeit op in een maatschappij waarin veel moet. Er wordt super veel van je verwacht, er zijn geschreven en ongeschreven regels waar je je aan moet houden. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer kennis je hebt en hoe kritischer je wordt. Plotseling wordt besloten dat jouw leven anders moet. Je voelt je niet serieus genomen, niet gehoord, niet gezien en dat doet pijn.
Wat doe je dan? Leg je je erbij neer of kom je in opstand?


Thema's
Lucifer is een theaterstuk met thema's die in de huidige maatschappij nog steeds aan de orde zijn, zoals macht, rechtvaardigheid, identiteit en goed versus kwaad. Het originele stuk van Vondel is op rijm geschreven en werd voor het eerst in 1654 opgevoerd in het Amsterdamse schouwburg. Na twee keer werd het stuk verboden en gezien als godslastering. Juist hierdoor werd het stuk razendpopulair en door Europa verspreid. Het verhaal gaat over de engel Lucifer die in opstand komt. Dit doet hij niet zomaar, zijn vader God plaatst de mensen boven de engelen. Deze opstand eindigt wanneer veldheer Michaël de opstandelingen uit de hemel bliksemt. Op aarde neemt Lucifer wraak en het eerste mensenpaar begaat een zonde.

 

SubSubXtra
De voorstellingen die SubSub produceert worden altijd gemaakt met jong talent. Dit jaar meldden maar liefst 55 jongeren tussen de 15 en 25 jaar zich aan voor de auditierondes. Hieruit zijn de acht acteurs voor de nieuwste voorstelling gekozen. Naast dat de theatergroep voorstellingen produceert, wordt er enorm geïnvesteerd in jong talent, daarom is SubSubXtra dit seizoen in het leven geroepen. Tijdens dit traject hebben de afgelopen periode 17 jongeren spellessen gekregen en andere theatergezelschappen bezocht. Het traject werd afgesloten met een eindpresentatie.


Informatie
'Lucifer' is van 8 tot en met 25 april te zien in De Voetnoot aan het Stadhuipslein. Kijk voor meer informatie op www.subsub.nl. Regie & script: Esther Bolte. Spel: Charlotte Vermeulen, Dyon Wilkes, Evy de Joode, Jillian Jordan, Lin Blom, Mohamed Abd El Hafeez, Pieter Zomerdijk en Romany Kootstra.

Artikel geplaatst op: 03 maart 2020 - 08:36

Gerelateerd

Delen