Toonkunst laat Almere kennismaken met Matthäus Passion

ALMERE - Via het stadsproject Matthäus Passion 2020 wil Toonkunst Rotterdam inwoners van Almere laten kennismaken met de Matthäus Passion. Het was Toonkunst die op 22 april 1870  Bachs meesterwerk voor het eerst in ons land uitvoerde. Het koor is er trots op de basis voor de Matthäus-traditie te hebben gelegd en viert daarom het 150-jarig jubileum op een plek waar het stuk nooit eerder live klonk: Almere. 

 

Nergens anders ter wereld wordt de Matthäus Passion zo vaak uitgevoerd als in Nederland. Jaarlijks zijn er honderden uitvoeringen met tienduizenden deelnemers en honderdduizenden bezoekers. "De Matthäus Passion heeft een aansprekend verhaal", aldus Toonkunst. "Het zit vol menselijke en emotionele thema's die iedereen herkent. We hebben allemaal onze lichte en onze donkere kanten. We doen het niet altijd goed in het leven, maar er is ruimte voor verbetering." Voor het eerst zal de Matthäus Passion nu ook in Almere live ten gehore worden gebracht.

 

Stadsproject 

Toonkunst wil inwoners van Almere hier actief bij betrekken. Via het stadsproject Matthäus Passion 2020 bereikt Toonkunst kinderen, hun ouders, amateurszangers, muziekliefhebbers en vooral: iedereen die nieuwsgierig is. "Of je nu ervaring hebt met zingen of niet, we nemen graag iedereen bij de hand bij het beklimmen van onze 'Matthäus-piramide'. De besten kunnen zelfs meezingen met de première in Almere en het slotconcert in Rotterdam."

 

Première 

In de Almeerse schouwburg (KAF) wordt donderdag 26 maart om 19.30 uur een bijzondere Matthäus Passion opgevoerd met tientallen Almeerse schoolkinderen, 100 koorleden van Toonkunst, orkest Collegium Delft en bekende solisten als Johannette Zomer en Maarten Koningsberger. Onder leiding van Maria van Nieukerken zullen zij samen Bachs meesterwerk live ten gehore brengen.

 

Aria-dag
Gedurende de hele maand maart sluiten mensen in en om Almere zich aan bij deze grootse uitvoering en er is een workshop waarin iedereen de aria's uit de Matthäus zelf kan zingen. Tijdens deze Aria-dag op zondag 15 maart, onder leiding van Toonkunst Rotterdam-dirigent Maria van Nieukerken, zingen de deelnemers met elkaar de mooiste aria's. Ook krijgen zij interessante achtergrondinformatie, zodat de aria's nog meer gaan spreken. De Aria-dag is voor beginners én gevorderden. Meer informatie een kaartverkoop: https://smp2020.toonkunst.nl/aria-dag/

 

Kijk voor meer informatie over het stadsproject op smp2020.toonkunst.nl. Kaarten voor de Matthäus Passion in KAF zijn verkrijgbaar via kaf.nl.

Artikel geplaatst op: 12 februari 2020 - 12:13

Gerelateerd

Delen