BonteHond sluit voetbaltrilogie af met De Zijlijn

ALMERE – Het is hoog tijd voor een voorstelling met voetballende vrouwen, vindt het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond. Van dezelfde makers als Broek Uit! (een voetbalvoorstelling over schaamte in de kleedkamer) en Schoppen (een voetbalchoreografie met 25 spelers en dansers op het veld) volgt nu een emancipatievoorstelling waarin vrouwen hun mannetje staan. De voetbaltrilogie van BonteHond wordt afgesloten met De Zijlijn, een coproductie van DOX en BonteHond. “Het belooft een spektakel te worden met vuige vrouwonvriendelijke poëzie vanuit de mannen en gewelddadige fysieke tegenreacties vanuit de vrouwen. En dit alles in de kantine van een echte voetbalclub”, aldus de makers.

Vrouwen staan hun mannetje in deze emancipatievoorstelling. (Foto: Casper Koster)

 

“Vrouwen en voetbal blijft een lastige combinatie. Voor mannen tenminste, want al halen we de finale van het WK, winnen we het EK en wordt de eredivisie uitgezonden op tv; de kritiek vliegt ons om de oren. We zijn niet sterk genoeg om te scoren, te vrouwelijk voor noppen, te meisjesachtig voor een sliding en te dom voor tactiek. En als dit vaak genoeg tegen ons gezegd wordt dan gaan we het geloven ook. En voor iedereen die denkt: dat is toch niet meer nodig? Ja, dat is het wel! Zolang de vrouwen alleen op echt gras mogen voetballen als de mannen geen wedstrijd spelen die maand, is er van gelijkwaardigheid toch weinig sprake?” Deze emancipatievoorstelling is geschikt voor toeschouwers vanaf 10 jaar. “En voor alle mannen die nog niet zijn afgehaakt en nog steeds lezen: deze voorstelling gaat meer over jou dan jij van tevoren had bedacht. Je bent ongelooflijk welkom.”

 

Te zien bij voetbalclubs

De Zijlijn speelt op 27, 28 (première) en 29 maart op het festival Tweetakt in Utrecht en op 30 en 31 mei op Ruimtekoers in Arnhem. Daarnaast is de voorstelling te zien bij voetbalclubs in Flevoland en als schoolvoorstelling. Kijk voor de actuele speellijst op de website van DOX of BonteHond.

 

Concept en regie: Judith Faas. Tekst: Sanne Schuhmacher. Spel: Jo-anne Bakboord, Liza Panjoel, Nadine Wijshoff, Lucrezia Nardone, Vain Thurnim, Megan Simons, Hannah Rekveldt, Jada Blagrove, Joy Bots, Roann Postma, Brecht Louwerens, Milan Boele Van Hensbroek, Matthijs Mahler enDionisio Matias.

Artikel geplaatst op: 24 februari 2020 - 11:28

Gerelateerd

Delen