TOP Theaterproducties maakt trilogie over ontstaan van Flevoland

ALMERE – TOP Theaterproducties presenteert 'Flevo- Land van de Toekomst', een driedelige muziektheatershow over het ontstaan van de provincie Flevoland. Afgelopen dinsdag was de aftrap in de foyer van KAF, waar een feestelijke taart werd aangesneden en de eerste repetitie plaatsvond. "We vergeten nog weleens dat wij wonen op de bodem van de voormalige Zuiderzee, wat toch heel bijzonder is", zegt artistiek leider Dick Schaar. 

Voorafgaand aan de eerste repetitie sneden Sabine Bulder, Dick Schaar, Rosite van der Woude en Hugo Haenen een feestelijke taart aan. (Foto: B.J. Floor)

 

Het jaar 2020 luidt een nieuwe fase in voor TOP. "Sinds januari dit jaar zijn we gevestigd in KAF en er staan interessante producties op het programma die in nauwe samenwerking met KAF tot stand komen", aldus Schaar. "Naast een tweede grote productie, 'Annie Get Your Gun', maken we dit jaar ook weer een voorstelling voor de zorgcentra: de operetteshow Grand Kaffee."

 

Geschiedenis
Kunstlink Flevoland heeft TOP Theaterproducties gevraagd een muziektheaterprogramma te produceren over Flevoland en haar geschiedenis. "Het wordt een trilogie, waarvan het eerste deel over de inpoldering gaat", aldus Schaar. Aan dit grote muziekspektakel doen ook weer verschillende gezelschappen uit de provincie mee, waaronder Popkoor Unlimed Sound uit Dronten, het Almeerse koor Poldertranen, Piratenkoor De Blauwbaarden uit Biddinghuizen, de balletschool van de Kubus uit Lelystad en kinderen van Theaterschool Almere.

 

'Talent van Nederland'
Het eerste deel, 'Het Talent van Nederland', gaat over de eerste plannen voor het inpolderen van de Zuiderzee. "Het eerste plan is van Hendric Stevin en stamt al uit 1667. Dit bleek niet haalbaar, maar heeft anderen wel geïnspireerd", vertelt Schaar. "In deze muzikale voorstelling mogen de plannenmakers zich presenteren in een Holland's Got Talent-achtige show. Zij worden beoordeeld door een kritische jury die het lang niet altijd met elkaar eens is, want er spelen verschillende belangen."

 


Het script is geschreven door Bart Mijnster, die ook verantwoordelijk was voor het script van de musical '1953' over de Watersnoodramp in Zeeland. Sabine Bulder doet de choreografie, Rosite van der Woud heeft de muzikale leiding en acteur Hugo Haenen tekent voor de spelregie. "Ik ga aan het werk met de spelers om de karakters vorm te geven en de rollen uit te diepen", zegt Haenen, die zelf ook een grote rol speelt in de voorstelling.

 

Voorstellingen
'Het Talent van Nederland' gaat op 19 juni in première bij KAF en gaat dan op tournee door Flevoland: 24 juni Agora Lelystad, 26 juni De Meerpaal in Dronten en 1 juli 't Voorhuys Emmeloord. Museum Batavialand zorgt tijdens de voorstellingen voor een kleine expositie in de publieksfoyer.

 

Kijk voor meer informatie op www.topalmere.nl.

Artikel geplaatst op: 27 februari 2020 - 13:13

Gerelateerd

Delen