Politie waarschuwt voor 'Irish Travellers'

ALMERE – De politie ontvangt steeds meer meldingen over Engelstalige klusjes mannen, ook wel Irish Travellers genoemd. “We ontvangen veel berichten van mensen die zich opgelicht voelen door deze klusjesmannen”, zo schrijft de politie op haar Facebookpagina.
Het is bij de politie bekend dat deze mensen rondreizen en de laatste tijd ook vaker Almere aandoen. “Volgens mensen die de Engelstalige klusjesmannen op bezoek hebben gehad, bieden ze dakreiniging, asfaltering en stoelbekleding aan. Veel mensen voelen zich opgelicht door deze klusjesmannen. De klusjes worden vaak tegen een te hoge prijs aangeboden en het werk voldoet vaak niet aan de kwaliteiten of wordt er geen prijs afgesproken en dan hebben mensen ineens een rekening van honderden euro's. Het geld wordt dan vaak met agressie en intimidatie geïnd.”
De politie kan de klusjesmannen niet aanhouden voor oplichting als bewoners een overeenkomst met ze afsluiten. “Op het moment dat de klussers de prijs omhoog gooien of de opdracht slecht afleveren is dat een civiel geschil dat via de rechter moet worden opgelost. Helaas is dat in veel gevallen bijna niet te doen waardoor deze mensen vrij spel krijgen. We kunnen het de klusjesmannen wel moeilijk maken. Als we weten waar ze werken, controleren we hun papieren. Het is dus belangrijk dat mensen melden wanneer ze deze mannen over de vloer krijgen. Op het moment dat ze agressief worden kunnen wij wel ingrijpen.”
De beste manier om deze vorm van oplichting tegen te gaan is, volgens de politie, door de werkwijze zoveel mogelijk bekend te maken en ze simpelweg geen opdrachten meer geven. “Op die manier zijn ze het snelste weer weg.” Melden kan via 0900-8844, bij agressie 112 bellen.
Artikel geplaatst op: 01 maart 2016 - 11:09

Gerelateerd

Delen