Mensen zoeken onnodige confrontatie met inbreker 's nachts

ALMERE - De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken deed onderzoek naar wat mensen doen als ze midden in de nacht een inbreker in huis horen. De stichting kwam tot de conclusie dat mensen onnodig het gevaar van een confrontatie met de inbreker opzoeken.
Een plotselinge confrontatie met een bewoner kan een inbreker ertoe brengen geweld te gebruiken. (Foto: aangeleverd)

Ruim een kwart (26,9%) zegt dat ze direct gaan kijken of wat er aan de hand is. Bijna 10% belt eerst nog 112 en gaat vervolgens kijken of er een inbreker rondloopt. Circa 18% van de vrouwen vraagt of hun partner even poolshoogte wil gaan nemen. “Een inbreker zoekt liever niet de confrontatie met de bewoner”, aldus Coen Staal, voorzitter van de stichting. “Om die reden breekt hij ’s nachts in. Als hij voelt dat hij in het nauw komt en niet meer op tijd kan vluchten, weet je niet wat zijn reactie zal zijn. Een plotselinge confrontatie met een bewoner kan hem er dan toe brengen om geweld te gebruiken. Dat moet je echt altijd proberen te voorkomen.”
Landelijke politie

Ongeveer de helft van de ondervraagden in dit onderzoek, gaat de confrontatie met een eventuele inbreker niet aan. Men belt 112 en blijft in bed liggen luisteren (12%) of maakt veel lawaai en doet het licht aan in de hoop dat de inbreker het hazepad kiest (9,7%). Sybren van der Velden, projectleider woninginbraken van de Landelijke Politie: “Het meest effectief is om eerst 112 te bellen en te melden, met je naam en adres, dat je waarschijnlijk een inbreker in je huis hoort. Wacht enkele minuten, doe dan het licht in je slaapkamer aan en maak lawaai.” Ruim 15% van de respondenten zegt dit te doen. Van der Velden waarschuwt: “Zoek nooit de confrontatie met de inbreker op, ook niet met een verdedigingsmiddel, zoals een knuppel, hoezeer dat ook tegen het rechtvaardigheidsgevoel indruist. Die knuppel kan namelijk ook tegen je gebruikt worden.”
Meer informatie: www.inbraakmislukt.nl
Artikel geplaatst op: 27 december 2017 - 10:20

Gerelateerd

Delen