Erfgoedcafé: DNA-onderzoek door Eveline Altena

BUITEN - De techniek van het oud-DNA-onderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Als een van de weinige archeologen maakt Eveline Altena gebruik van deze mogelijkheden. Op donderdag 25 januari vertelt zij er over in het Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112 in Buiten
De techniek van het oud-DNA-onderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. (Foto: Shutterstock)

Tijdens de opgraving van het kerkhof bij de Catharinakerk in het centrum van Eindhoven in 2005 raakte Eveline Altena voor het eerst betrokken bij oud-DNA-onderzoek. Daar wil ik bij zijn, besloot ze. Ze was enkele jaren daarvoor afgestudeerd als archeoloog met als specialisatie fysische antropologie (de natuurlijke geschiedenis van de mens, onderzocht aan de hand van het skelet) en deed al een tijdje archeologisch veldwerk.
DNA-onderzoek maakt het bijvoorbeeld mogelijk het geslacht te bepalen. Aan complete volwassen skeletten kun je aan de lichaamsbouw wel zien of het een man of een vrouw is geweest, maar bij kinderskeletten kan dat niet. En ook bij secundaire botresten kan alleen DNA-onderzoek uitsluitsel geven over het geslacht. Ook kun je met DNA-onderzoek verwantschapsrelaties vaststellen. Gegevens over geslacht en verwantschap kunnen nieuw licht werpen op oude begrafenispraktijken.
25 januari, Erfgoedhuis Almere, Baltimoreplein 112, Almere Buiten. 16.30 uur inloop, 17.00 uur welkomstwoord, 17.05 uur lezing door Eveline Altena, 17.40 uur borrel, 18.15 uur einde.
Artikel geplaatst op: 16 januari 2018 - 12:55

Gerelateerd

Delen