Fred (61) leeft nog dankzij kordaat optreden politie

Door Marcel Beijer
LITERATUURWIJK – Dankzij kordaat optreden van de politie is de 61-jarige Fred Vlietstra uit Literatuurwijk nog in leven. Op 5 mei kreeg hij een hartstilstand. Binnen 50 seconden was er al hulp.

Fred Vlietstra is zijn redders enorm dankbaar. "Politieagenten zijn echt geen boemannen". (Foto: Studio Rotgans/Beau de Bruijn)


“Ik zit hier nog dankzij de politie”, zegt Fred die ontzettend blij is dat hij het verhaal nog kan navertellen. “Ik zat die dag gewoon in mijn stoel en ben kennelijk in elkaar gezakt. Ik weet er niks meer van.” Zijn vrouw Cora zat naast hem op de bank en zag het gebeuren. “Ik heb direct 112 gebeld en ben maar een beetje op zijn borst gaan drukken. Ik heb ooit reanimatietraining gehad maar daar weet ik niet veel meer van. Binnen 50 seconden hing agent Paul Schouten aan de lijn en instrueerde me wat ik moest doen. “Door de melding worden zowel politie, ambulance als de brandweer gealarmeerd. Het gaat erom wie er het eerste kan zijn. Elke seconde telt immers”, zegt Schouten. “Ik was toevallig in de buurt en kon na twee minuten de reanimatie van Cora overnemen.


AED


Binnen twee minuten kwam ook collega Ro Teunissen ter plekke met een AED. “Reanimeren is loodzwaar werk. Na twee minuten ben je echt kapot. Gelukkig konden we elkaar afwisselen.”
Binnen vijf minuten waren ook de ambulance en de brandweer aanwezig. “Gelukkig maar”, zegt het slachtoffer. “Want de brancard bleek niet de huiskamer in te kunnen. Ze hebben me naar de gang moeten tillen. Ik weet daar niks van. Ik werd na zes dagen wakker in het Flevoziekenhuis en merkte dat mijn dochter mijn hand vasthield. Ze woont in Zwitserland. Ook mijn broertje uit Amerika stond bij mijn bed. Toen besefte ik langzaam dat er iets ernstigs was gebeurd.”


Stroomstoot


Fred heeft nu een ICD (inwendige defibrillator) ingeplant gekregen. Bij een volgende hartstilstand geeft deze direct een stroomstoot waardoor het hart weer op gang komt.
Fred: “De laatste jaren ontstaat het beeld dat politieagenten een stel boemannen zijn. En natuurlijk vervloek ik ze ook als ik een bekeuring krijg. Maar het zijn ook hulpverleners. Toen ik vanuit het ziekenhuis weer thuiskwam, stonden ze een paar dagen later op mijn stoep om te vragen of alles goed ging. Dat vond ik zo attent. Vandaar dat ik met dit verhaal in de krant wil. Ik ben ze zo dankbaar. Want ik kan nu de belofte aan mijn vrouw nakomen.”
Cora lacht veelbetekenend: “Vijftien jaar geleden is Fred genezen van nierkanker. Toen heeft hij me beloofd dat we nog minimaal dertig jaar samen zouden blijven. En dat gaan we nu halen. Dat weet ik zeker.”

Social media


Beide agenten zijn blij dat die belofte bewaarheid kan worden. “Op social media duiken wel eens filmpjes op die de politie in een kwaad daglicht stellen”, zegt Teunissen. “Vaak zonder achtergrondinformatie of niet in de juiste context geplaatst. Op weg naar Fred ben ik ook met hoge snelheid door rood gereden. Daar komt ook vaak kritiek op. Maar daardoor leeft Fred nog. En je piept wel anders als we jouw partner of kind proberen te helpen. We zijn in ieder geval blij dat Fred er nog is.”
IN KADER

Reanimeren kun je leren


Agenten Paul Schouten en Ro Teunissen hopen dat zoveel mogelijk Almeerders een reanimatie-cursus willen volgen. “Elke seconde telt bij een hartstilstand en reanimeren kun je leren. Het redt mensenlevens. Ook is het belangrijk dat in de stad zoveel mogelijk AED's komen te hangen."
Wie informatie wil over reanimatie kan een kijkje nemen op de site www.hartstichting.nl

Artikel geplaatst op: 12 juni 2018 - 11:20

Gerelateerd

Delen