Verslagenheid na diefstal uit moestuinen

Door Kirsten Thuis-Woudenberg
INDISCHE BUURT – De moestuinen op vindplaats Zenit in Buiten staan er treurig bij. De vindplaats was de afgelopen maand opnieuw het doelwit voor vandalen en groentedieven. Zo werden er in de afgelopen maand bij Zenit een kunstwerk kapot gemaakt, boomstambankjes in brand gestoken, hekjes gesloopt en verschillende groenten uit de moestuinen uit de grond getrokken en kapot gemaakt. Daarbij werden vorige week twee groentedieven op heterdaad betrapt.
Bewoonster Somada zag de diefstal vanuit haar woning. Rechts vrijwilliger Jeroen. (Foto: Fred Rotgans)


Een bewoonster van het nieuwe pand van Philadelphia, naast de vindplaats, zag de diefstal vanuit haar woning. “Ik woon aan de achterkant van het pand en heb daardoor goed zicht op de moestuintjes”, aldus Somada. “Een medebewoner heeft daar ook een moestuin, dus we letten extra goed op. Ik zag vorige week twee vrouwen, waarvan één met kinderwagen. Een van de vrouwen stopte allerlei groenten in haar tas. Ik heb toen mijn woonbegeleider gewaarschuwd en die is er naartoe gegaan. Hij heeft gezegd dat ze alles moeten terugleggen omdat hij anders de politie zou bellen. Dat deden ze. Maar de volgende dag kwamen ze opnieuw terug en hebben ze alsnog groente meegenomen.”
Brute vandalisme

Een moestuinder en vrijwilliger op de vindplaats plaatste na de vernielingen een emotioneel bericht op de Facebookpagina van Zenit. ‘Het brute vandalisme in mijn tuin slaat kant nog wal’, aldus de moestuinder. ‘De kernen zijn uit alle kolen gehaald, veel van mijn wortelen zijn uit de grond getrokken en liggen overal verspreid, mijn prei is uit de grond getrokken en platgestampt. Ze weten je echt te raken en te ontmoedigen. Ik had de kracht niet eens om op te ruimen. Voor mij is het moestuinseizoen voorbij.’
Energie en liefde

Cora Spaans van vindplaats Zenit snapt de frustratie van de moestuinders. “Ze zijn al vanaf het najaar bezig met het opkweken van groente om deze een jaar later te kunnen oogsten”, aldus Spaans. “Daar wordt veel energie en liefde ingestoken. Ik snap de reactie dat ze er op deze manier geen zin meer in hebben, maar dit willen we natuurlijk niet.”
Kippen gestolen

Ook bij Volkstuinverenging De Flevotuin, met acht volkstuinen op verschillende locaties in Almere, komt diefstal uit de moestuinen voor. “Bij één van onze complexen waar nog geen hek omheen stond verdwenen regelmatig dingen”, vertelt Gerard van Rij De Flevotuin. “Bloemenkolen werden gestolen en zelfs kippen werden meegenomen. Nu daar ook een hek is geplaatst, komt het minder voor. Voor meer beveiliging is geen geld. Dat komt namelijk ten laste van de vereniging en we willen het zo goedkoop mogelijk houden zodat we alle Almeerders de mogelijkheid kunnen geven een tuintje te hebben.”
Verdachten bekend

Woordvoerder Nicole Klockenbrink van de gemeente laat weten dat zowel bij de politie als bij de gemeente bekend is dat er gedurende langere tijd bij Zenit vernielingen worden gepleegd. “De verdachte(n) van de recente vernielingen zijn bekend bij de politie en worden voor de veroorzaakte schade aansprakelijk gesteld”, aldus Klockenbrink.
Medewerkers van de gemeente, de politie en de vrijwilligers van Zenit overlegden meerdere malen over de overlast. “Afgesproken is dat er over een lengte van 200 meter door de gemeente een hek geplaatst wordt. We verwachten dit in september uit te voeren.”
De politie heeft de locatie opgenomen in de surveillance. “De wijkagent heeft overleg gevoerd met de buurtpreventieteams van de Oostvaardersbuurt en Regenboogbuurt. Afgesproken is dat zij Zenit in hun rondes meenemen. Daarnaast is met de Zenit-vrijwilligers afgesproken dat zij overlast direct melden via 0900-8844 en bij ernstige overlast via 112. Dit gebeurde nog niet consequent. Direct melden geeft de politie mogelijkheden om adequaat actie te ondernemen.”
Artikel geplaatst op: 28 augustus 2018 - 11:00

Gerelateerd

Delen