Oplichters aan de deur met ‘babbeltrucs’

ALMERE - Babbeltrucs: oplichters bellen aan de deur en stellen zich voor als medewerkers van bijvoorbeeld de thuiszorg, een energiebedrijf, een telecommunicatiebedrijf, de gemeente of de politie. Eenmaal binnen nemen ze ongezien iets van waarde mee of vragen met een pinpas geld over te maken.

Af en toe krijgt politie Flevoland meldingen en aangiften van slachtoffers van babbeltrucs. Daarom waarschuwt de politie Flevoland er voor. Agnes Meijers, politie Flevoland: “In Almere is er begin dit jaar een dergelijke truc uitgehaald, maar niet recent.”
Vanwege de sluwe werkwijze en de meestal oudere slachtoffers waarop criminelen het gemunt hebben, wil politie Flevoland inwoners van Flevoland waarschuwen. De zogenaamde ‘medewerkers’ van politie of gemeente nemen waardevolle spullen mee, maar het kan ook zijn dat ze het slachtoffer verzoeken om naar buiten te gaan omdat er gevaar dreigt. Of om de pinpas met code af te staan of met een pinpas iets te betalen wat het slachtoffer niet heeft besteld.
Advies
Vraag bij het aanbellen altijd om legitimatie en bel ter controle met de betreffende organisatie. Laat de personen buiten wachten. Een pincode hoeft nooit afgegeven te worden, ook niet aan een bank of de politie. En als u het niet vertrouwt, bel dan 112. Meijers: “We roepen mensen op alert te zijn of hun (groot)ouders te waarschuwen én altijd melding en aangifte te doen.”
Mensen die slachtoffer zijn geworden of meer informatie hebben over babbeltrucs kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Wie liever anoniem reageert, kan bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.
Meer praktijkvoorbeelden van babbeltrucs zijn te vinden op www.politie.nl/flevoland, onder het kopje ‘Specials’.
Artikel geplaatst op: 04 september 2010 - 15:38

Gerelateerd

Delen