Nachtelijke traumavluchten niet toegestaan

ALMERE - Om snel een trauma-arts ter plekke te krijgen bij een ernstig ongeval kan een traumahelikopter worden ingezet. Bij een noodsituatie in Almere waar traumahulp van de Mobiele Medische Teams (MMT) vereist is, komt de helikopter vanaf het dak van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Maar de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Joop Atsma, heeft uitrukken vanaf die speciale helikopterbasis verboden. Hij vindt het te gevaarlijk.
' s Nachts kan de traumaheli niet uitvliegen naar Almere. (Foto: ANWB)

Datzelfde geldt voor de helikopterbasis in Groningen. Vanaf andere twee ziekenhuizen met een helikopterdak, Nijmegen en Rotterdam, mag wel gevlogen worden.
De ANWB, eigenaar van de traumaheli's, is verbijsterd. "Het besluit van de staatssecretaris betekent een enorme tegenslag voor de spoedeisende hulpverlening bij nacht. De discussie over nachtelijke traumazorg kwam op gang na de brand in Volendam. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport zette vervolgens in op een landelijk dekkend netwerk, dat per 1 april 2011 gerealiseerd zou moeten zijn." Aan deze oproep is door de vier grote academische ziekenhuizen in Nederland gehoor gegeven. Samen met traumahelikopterbedrijf Medical Air Assistance werden de noodzakelijke voorbereidingen getroffen om het nachtvliegen mogelijk te maken en om binnen de vereiste vijftien minuten na een melding bij het slachtoffer aanwezig te zijn. Met het besluit van de staatssecretaris is dat voorlopig niet mogelijk." De ANWB is geïrriteerd over deze vertraging en vindt dat er alles aan gedaan moet worden om de zorg aan slachtoffers in de nacht dezelfde te laten zijn als die van overdag, ook voor bewoners van Almere. Zowel de helikopterpiloten als de mobiele medische teams zijn gewend om veilig te vertrekken en te landen, ook 's nachts.
Trauma-chirurg

Zestien centralisten van de Meldkamer Ambulancezorg (MKA) van de GGD Flevoland krijgen alle medische alarmtelefoontjes binnen via 112. Eva Doornbos, woordvoerder namens de GGD Flevoland: "De GGD beslist of en welke Mobiele Medische Teams ingezet worden. Dat kan een ambulance zijn en/of een traumahelikopter met een trauma-arts."
Bij een melding is er nauw contact tussen het ambulancepersoneel en trauma-arts en het dichtstbijzijnde geschikte ziekenhuis. "De traumahelikopter is er vooral om snel een trauma-chirurg ter plaatse te krijgen die de patiënt kan stabiliseren", zegt Peter Pels, woordvoerder van het Flevoziekenhuis. "Bij voorkeur wordt de patiënt daarna met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht." Pels kan zich wel voorstellen dat als er 's nachts geen traumahelikopter wordt ingezet, het langer duurt voordat er een traumachirurg ter plaatse is. "En dat werkt belemmerend."
Sinds één jaar heeft het Flevoziekenhuis ook een traumakamer en traumachirurgen in dienst die ook werken in het AMC (Academisch Medisch Centrum) Amsterdam. "We hebben steeds meer voorzieningen om zwaardere trauma's te doen. Niet ieder ziekenhuis heeft dat."
De helikopter die vliegt voor Amsterdam is volledig inzetbaar, maar wordt 's nachts nog niet opgeroepen. Voor het ter perse gaan van deze krant kon Doornbos niet zeggen hoe vaak de GGD Flevoland de traumahelikopters 's nachts nodig had.
Stem mee!

Meepraten over dit onderwerp? Reageer op de stelling ' Er moet 's nachts een traumaheli ingezet kunnen worden' via www.almeredezeweek.nl.
Artikel geplaatst op: 26 januari 2011 - 07:00

Gerelateerd

Delen