Juwelier Louis Jansen na hulp bij winkeldiefstal:
“Jullie zijn mijn helden!”

STAD CENTRUM – Juwelier Louis Jansen heeft zes jongeren die hem te hulp schoten bij de achtervolging van een winkeldief, in het zonnetje gezet. Burgemeester Annemarie Jorritsma-Lebbink reikte namens hem waardecheques en bloemen uit in de juwelierszaak aan de Zadelmakerstraat 9.
Jason Hania (16), Zobeir Ahmedi (17), Michael Fuenzalida (15), Morris Faber (15), Kars Verhoef (16) en Tamara de Birk (25) zijn vrijdag in het zonnetje gezet door de burgemeester en juwelier Louis Jansen. (Foto: Fred Rotgans)

Met een compleet plateau met tachtig gouden ringen ter waarde van 30.000 euro onder zijn arm probeerde de dief vrijdag 9 maart weg te komen. Tamara de Birk (25) zocht op dat moment net een cadeautje uit voor een vriendin. “Jarenlang heb ik hier gewerkt. Het was vrij rustig in de winkel en ik hoorde dat een vitrinekast achter mij openging. Ik draaide me om, en zag een onbekende man met die tray ringen bezig. Ik wist meteen: dit klopt niet.”
Tamara riep haar ex-collega’s en probeerde de dief tegen te houden. Samen met de eigenaar Louis Jansen rende ze achter de dief aan. De man verdween in een steeg. Maar daar stonden vijf leerlingen van het Helen Parkhurst. “Wij wilden gaan ‘free runnen’”, legt Kars Verhoef (16) uit. Lachend valt Zobeir Ahmedi (17) hem bij: “Rennen door de stad werd het, maar dan achter een boef aan…” Ook een fietser, een postbode en een stadswacht zorgden er mede voor dat de dief gepakt werd.
Helden van Almere

Juwelier Louis Jansen: “Jullie zijn echt mijn helden. Helden van Almere! Fantastisch dat jullie zo spontaan meehielpen. De dader is gepakt. En jullie brachten de ringen terug.” Burgemeester Annemarie Jorritsma-Lebbink bedankte hen namens de gemeente. “Jullie hebben laten zien dat je samen iets kan bereiken. Heel dapper.”
De burgemeester verraste de juwelier op haar beurt weer met een ‘Buren Camera Systeem’. Met één druk op de knop kunnen buren bij onraad meteen op een camera meekijken wat er in de winkel gaande is. Consultant Tamer El Masri van dit beveiligingssysteem: “Buren kunnen dan zelf te hulp schieten of 112 bellen. Het geeft een veilig gevoel.”
Veiligheidsmanager Henk Roelandschap van de gemeente knikt: “De Zadelmakerstraat, de Zoetelaar- en de Bottelaarspassage krijgen deze pilot gratis van de gemeente aangeboden. We willen het in april in werking hebben.”
Artikel geplaatst op: 21 maart 2012 - 07:00

Gerelateerd

Delen