Boze sporters door verhoogde tarieven sportinstuif RSA

ALMERE – De wekelijkse sportinstuiven, al jaren door Recreatiesport Almere (RSA) georganiseerd in opdracht van de gemeente Almere, zijn duurder geworden. Het sporten voor 55-plussers en chronisch zieken in de sporthallen Stedenwijk, Haven en Fanny Blankers-Koen zijn van 1,50 euro verhoogd naar 2 euro. RSA en de sporters zijn het er niet mee eens: “Zo verdwijnt de insteek van laagdrempelig sporten.”
De sportinstuif voor 55-plussers in sporthal Stedenwijk op dinsdagochtend trekt elke week rond de vijftig mensen. Zij moeten sinds vorige week een kwart meer betalen voor de les. (Foto: Fred Rotgans)

Met een petitie, waar al 150 handtekeningen voor verzameld zijn, hoopt RSA de politiek wakker te schudden. “Niet alleen is de prijs voor sporten in de sporthal voor ouderen en chronisch zieken omhoog gegaan, ook wil de gemeente dat mensen jaarlijks contributie gaan betalen”, zegt José Sallé, twintig jaar voorzitter van RSA. “Daardoor is de hele insteek van het laagdrempelig sporten weg. Door te sporten zoals het nu is, losvast, geeft het de mensen niet het idee dat ze móeten sporten maar blijven ze komen.”
Saamhorigheid

Een snelle inventarisatie onder de sporters op dinsdagochtend in sporthal Stedenwijk onder 48 sporters, levert welgeteld één persoon op die dan wel een jaarlijkse contributie zou willen betalen. “Er is heel veel saamhorigheid tijdens die uren dat ze hier kunnen sporten. De instuiven betekenen veel voor die mensen, zowel sportief als sociaal heeft het heel veel impact”, zegt Sallé. Sporter Pieter Terpstra beaamt dat: “De mensen die hier komen sporten voor sport en spel, badminton en tafeltennis hechten er heel veel waarde aan. Het is een gemengde groep waarvan het grootste gedeelte boven de 70 is. Er is op de maandagochtend zelfs een vrouw van 90 jaar die komst sporten.”
De sporters willen dat de politiek zich hard maakt voor het laagdrempelig sporten. Sallé: “Het steekt mij dat we eerst goed genoeg waren om de instuiven voor de gemeente te organiseren en nu goed genoeg zijn om mensen de zaal uit te sturen. We doen dit elke week voor minimaal honderd mensen op vier locaties. De verhoogde tarieven en jaarcontributie jaagt mensen weg.”
Artikel geplaatst op: 15 januari 2014 - 17:37

Gerelateerd

Delen