Einde DoeMere lijkt nabij

BUITEN CENTRUM - De dagen van DoeMere lijken geteld. Wethouder Henk Mulder (PvdA) liet donderdagavond tijdens de Politieke Markt weten dat het woonwinkelcentrum in Buiten geen toekomst heeft in de vorm zoals het nu bestaat en dat zelfs woningbouw mogelijk is. ‘We moeten het zoeken in een andere toekomst.’
Wethouder Mulder sprak donderdag voor het eerst het 'W-woord' uit. De 'W' van Woningbouw op de plek van DoeMere. (Foto: Fred Rotgans)

Een aantal maanden geleden lichtte Paul de Krom, voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de detailhandel in Almere door. De Krom kwam met een aantal aanbevelingen, waaronder ook voor DoeMere. Hij is van mening dat de opzet van het woonwinkelcentrum verouderd is. DoeMere trekt al jaren minder bezoekers. Veel ondernemers wijten dat aan de invoering van het betaald parkeren, anderen menen dat de formule niet aantrekkelijk meer is voor de moderne consument. Vorig jaar werd met veel tamtam een bazaar binnengehaald. Dat zorgt voor een opleving, al valt de bazaar niet helemaal binnen het eigenlijke concept.
Wethouder Henk Mulder liet donderdag voor de eerste keer doorschemeren dat DoeMere in de huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad. “Paul de Krom heeft die conclusie getrokken en ook ik denk aan een andere toekomst voor het gebied. Maar DoeMere staat niet alleen; we moeten het hele centrumgebied van Almere Buiten integraal bekijken. Dus moeten we ook woningbouw of andere functies op de huidige plek niet uitsluiten. In onze optiek moet het anders. Je kunt er aan denken om een aantal winkels uit DoeMere naar BuitenMere te halen, zodat je een stevig centrum krijgt. En moet je bekijken of er op de plek van DoeMere een andere invulling kan komen. Maar voor dat proces moeten we goed de tijd nemen.”
Miljoenenclaim

De opmerking van Mulder komt op een saillant moment. De politiek lijkt heel tevreden over de nieuwe afspraken met betrekking tot het Retailpark in Poort, waarbij concurrentie van winkels in het centrum van Stad is niet toegestaan. De winkeliers in Stad zijn blij met die afspraken (zie pagina 3), maar de eigenaar van DoeMere vreest wel degelijk concurrentie en dreigt met een miljoenenclaim. In het retailpark in Poort worden namelijk wél doe-het-zelf- en woonwinkels toegestaan. De eigenaar vreest dat veel winkels in DoeMere zullen verkassen naar het nieuwe retailpark.
Artikel geplaatst op: 19 februari 2014 - 07:00

Gerelateerd

Delen