Minister Ivo Opstelten bezoekt Almere voor Politiek Café VVD
‘Wietplantages aanpakken en niet legaliseren’

HAVEN – De Almeerse VVD wil de illegale hennepteelt tegengaan door onder andere de inzet van ‘hennepteams’ door de politie en gewone Almeerders te betrekken bij de opsporing van wietplantages. Dat liet de lokale afdeling weten tijdens het Politiek Café, maandag 24 februari in Grandcafé de Havenkom.
Miranda Joziasse en Ivo Opstelten presenteren de 'hennepgeurkaart', die huis-aan-huis verspreid wordt om bewoners bekend te maken met de geur van wiet. (Foto: Fred Rotgans)

Lijsttrekker Miranda Joziasse: “Voor ons is een veilig Almere topprioriteit. Dat gaat niet samen met wietplantages die criminaliteit in de hand werken en voor veel overlast en onveiligheid zorgen. De afgelopen tijd hebben we goede ervaringen opgedaan met speciale hennepteams van de politie. Daar mag wat ons betreft een onsje meer bij.”
Hulp van bewoners is nodig, vindt Joziasse. “Een veilig Almere is een zaak van alle Almeerders. Hulp van burgers is erg handig om plantages op te sporen. Maar niet iedereen is even bekend met bijvoorbeeld hoe wiet ruikt. Daarom willen we huis-aan-huis geurkaarten verspreiden. Dan kunnen mensen als ze iets geks ruiken, meteen nagaan of het om wiet gaat. De politie krijgt er zo duizenden oren en ogen bij in de wijken van onze stad.”
Bij de openbare bijeenkomst in De Havenkom was ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie te gast. “Het is echt heel naïef om te denken dat we met legalisering iets opschieten. Of dat Almere daar veiliger van wordt. Het overgrote deel van de Nederlandse wiet wordt geëxporteerd naar het buitenland. Wiet legaliseren is internationale drugshandel mogelijk maken. Dat moet je niet faciliteren, maar aanpakken.”
66 extra agenten of verkiezingsstunt

Minister Ivo Opstelten kondigde daarnaast aan dat Almere 66 agenten extra krijgt. Ook komen er in 2014 nog 34 rechercheurs bij voor heel Flevoland. Dit maakte bij de andere partijen nogal wat emoties los. Toon van Dijk van de PVV Almere Twitterde hier woensdag over: 'Kiezer doorziet sigaar uit eigen doos VVD. Extra agenten al in 2012 toegezegd. Niets gezien.' De toezegging door de minister was voor PvdA-raadslid Mostapha El Madkouri aanleiding om vragen te stellen aan het college. Hij vraagt zich af of deze toegezegde ‘veiligheid ingezet wordt als verkiezingsstunt’. “We willen van de burgemeester weten of de belofte van de minister over de toekomstige inzet van extra agenten en rechercheurs voor Almere een harde, formele toezegging is.”
Het is nog niet bekend wanneer dit in de Politieke Markt besproken wordt.
Artikel geplaatst op: 25 februari 2014 - 14:48

Gerelateerd

Delen