‘Eigen kracht-benadering’ staat voorop tijdens armoedebijeenkomst

STAD CENTRUM - De projectgroep ‘Armoede Almeere’ (bewust geschreven met dubbel ‘e’) organiseert woensdag 12 maart van 9.00 tot 11.30 uur een armoedebijeenkomst in de burgerzaal van het stadhuis. Het doel van deze bijeenkomst, met als thema ‘Krachten bundelen’, is om tot concrete oplossingen te komen de armoede in Almere aan te pakken.
Op een flyer hebben leden van de projectgroep ‘Armoede Almeere’ woorden geschreven die hun situatie omschrijven. Tweede van links: Willy Mocking. (Foto: Fred Rotgans)

Elf ‘ervaringsdeskundigen’, Almeerders die leven in armoede, hebben zich de afgelopen zes weken beziggehouden met de voorbereiding van de armoedebijeenkomst waarbij de ‘eigen kracht-benadering’ voorop staat. Ze willen tijdens de bijeenkomst duidelijk maken waar ze tegenaan lopen en hoe ze zelf, samen met (overheids)instanties, kunnen bijdragen aan een oplossing.
Willy Mocking uit Almere Haven is één van deze ervaringsdeskundigen. Ze werkte ooit in het onderwijs en de gezondheidszorg maar heeft vanwege verschillende lichamelijke klachten moeite met het houden van een betaalde baan. Ze leeft van een uitkering en moet daardoor elke maand de eindjes aan elkaar knopen om rond te komen. “Ik blader weleens verlangend de folder van de Schouwburg Almere door, maar geld om naar een voorstelling te gaan heb ik niet. Zo is het. Bij mij is het glas altijd halfvol, maar helaas bekijkt lang niet iedereen die in armoede leeft zijn situatie. Dat merkte ik tijdens de wekelijkse bijeenkomsten waarin we veel gesproken over het hebben van weinig geld: de emoties liepen daarbij regelmatig hoog op.”
Lege maag

Op de flyer die de groep maakte schreven ze woorden die hun situatie omschrijft: ‘schaamte’, ‘frustraties’, ‘taboe’, ‘lege maag’ zijn een aantal ervan. De woorden brengen onder woorden hoe iemand zich kan voelen die leeft in armoede. Tijdens de bijeenkomst zullen de deelnemers hún verhaal vertellen. Projectleider Elselien de Wolf: “Het doel van dit project was om niet somber, maar vanuit eigen kracht te zoeken naar een oplossing. Ze hebben gekeken naar de effecten van armoede. Uiteindelijk willen ze met de bijeenkomst concrete oplossingen en aanbevelingen aandragen die door de politiek en betrokken instanties worden overgenomen. Zodat er daarna ook daadwerkelijk wat gebeurt en er niet eenmalig, maar blijvend aandacht is voor armoede.”
Instanties die zich bezighouden met de 7,1 procent van de Almeerders dat in armoede leeft, zoals het Voedsel- en Kledingloket, PLANgroep van de gemeente Almere, werkgroep Arme Kant van Almere en stichting FARE zullen 12 maart aanwezig zijn. De armoedebijeenkomst is voor alle Almeerders gratis bij te wonen, van 9.00 tot 11.30 in het stadhuis aan het Stadhuisplein 1.
Artikel geplaatst op: 03 maart 2014 - 13:23

Gerelateerd

Delen