‘Politieke ambitie is geen vies woord’
Vlammende betogen bij vrouwendebat in raadszaal

STAD CENTRUM – Maar liefst acht vrouwelijke kandidaten van verschillende politieke partijen gingen afgelopen donderdag met elkaar in debat ter ere van Internationale Vrouwendag. In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart legde Annette Schautt, kwartiermaker van Avanti, hen het vuur na aan de schenen.
V.l.n.r. Isabelle Baij (Groen Liberaal), Willy-Anne van der Heijden (Groen Links), Hilde van Garderen (VVD), Martine van Bemmel (D66) en Roelie Bosch-Nijeboer (Christen Unie) tijdens het debat met vrouwelijke kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. (Foto: Fred Rotgans)

Met verve hielden ervaren en aanstormende politici vlammende betogen in de raadszaal. Onderwerpen als zorg, jeugdwerkloosheid en anoniem solliciteren, het tekort aan huisvesting voor senioren, schuldhulpverlening, mantelzorg en de participatiemaatschappij passeerden de revue.
Schautt vroeg de acht kandidaten welke persoonlijke ambities zij hebben en wat de huidige positie van vrouwen in de (lokale) politiek is. Ans Desumma-Kreelekamp van de SP: “De politiek is nog altijd een mannenbolwerk. Ik bedrijf politiek vanuit idealisme.” Marissa Visser van Almere Liberaal merkte op: “Mannen gaan meer voor de bühne.” Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks reageerde dat zij op inhoud selecteren: “De eerste vier kandidaten op onze lijst zijn vrouwen.” Volgens Hilde van Garderen van de VVD is politieke ambitie geen vies woord: “Bovendien gaat de VVD uit van gelijkheid van sekse.”
In het tweede deel reageerden telkens twee kandidaten op een Avanti-stelling. Er ontstond een levendig debat met pittige discussiepunten. Zo was de VVD het eens met GroenLinks over een mogelijke proef met anoniem solliciteren. Martine van Bemmel van D66: “Het is geen taak voor de gemeente, maar het bedrijfsleven.” Geïnteresseerden uit de zaal stelden de politici daarnaast prangende vragen, in de hoop een duidelijker beeld te krijgen op wie zij moeten gaan stemmen op 19 maart.
Artikel geplaatst op: 10 maart 2014 - 12:27

Gerelateerd

Delen