Plan voor behoud Paviljoens

STAD CENTRUM - De Almeerse architect Bas ten Brinke wil de Paviljoens aan de Baljuwstraat voor Almere behouden. De architect presenteert een plan om de markante loodsen, waar ooit Museum De Paviljoens in gehuisvest was, een plek te geven in het Weerwater.
Een artist impression van de Nieuwe Paviljoens. (Foto: aangeleverd)

Bijna een jaar geleden sloot Museum De Paviljoens haar deuren. De vijf loodsen werden verkocht aan De Nieuwe Stad, een woon/werk-project in Amersfoort, maar staan vooralsnog werkloos te wachten op een nieuwe, nog onbekende, bestemming. Architect en Almeerder Bas ten Brinke gaat dat aan het hart. Deze week presenteert hij zijn plan om het paviljoencomplex een nieuw, Almeers (!) leven te geven - midden in het Weerwater als bar/restaurant met expositieruimte, buitenzwembad en drijvend strand.
De Paviljoens moeten in Almere blijven, is de stellige mening van Ten Brinke. Niet alleen als eerbetoon aan het museum dat twintig jaar lang hét kunsthart was van Almere, maar vooral omdat de gebouwen unieke en tijdloze symbolen zijn die een waardevolle toevoeging zijn aan de stad.
Ten Brinke: “Het kloppend hart van De Nieuwe Paviljoens wordt een bar/restaurant dat gerund wordt door studenten. Vanuit de bar boven het Weerwater heb je een fenomenaal uitzicht over de skyline van onze stad. Naast de bar komen zalen die dienst kunnen doen als trouwlocatie of high-end vergaderzaal. De twee paviljoens aan de ziekenhuiskant worden expositieruimtes voor moderne, eigentijdse kunst van jonge en/of lokale kunstenaars. De schouwburgkant breiden we uit met een buitenzwembad, drijvend strand en terras.” Ook een havenkantoor is opgenomen in het concept.

Ongevraagd

Ten Brinkes plan is nauwkeurig uitgewerkt, maar het is wel ongevraagd. Met zijn concept wil Ten Brinke vooral een statement maken richting de politiek en de gemeente Almere. “Het verkopen van De Paviljoens rijmt simpelweg niet met de duurzaamheidsprincipes van de gemeente en de vooruitstrevende blik van de stad.”
Artikel geplaatst op: 07 mei 2014 - 09:00

Gerelateerd

Delen