GroenLinks pleit voor hoger cultuurbudget
‘Cultuur komt de stad ten goede’

STAD CENTRUM – Met het agendavoorstel ‘Red het culturele klimaat in Almere’, haakt GroenLinks in op de brief die kunstencentrum Corrosia begin april aan formateur Berndsen en de politieke partijen stuurde. In die brief riep Corrosia de politiek op ‘het culturele klimaat van Almere te redden’. Donderdag 8 mei bespreekt de gemeenteraad het voorstel van GroenLinks dat pleit voor het opschroeven van het budget voor cultuur in Almere de komende jaren.
Corrosia deed een oproep aan de Almeerse politiek voor behoud van diversiteit. (Archieffoto: Fred Rotgans)

‘Diversiteit is het kenmerk van een gezond cultureel klimaat. Die diversiteit dreigt verloren te gaan met de uitholling van Corrosia, in Almere het enige andere geluid naast Hectare Cultuur’, zo valt te lezen in de brief van Corrosia.
“Corrosia moet met ingang van 1 januari 2015 een ton aan subsidie inleveren”, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Willy-Anne van der Heijden. “Dat maakt het heel lastig voor ze om de programmering rond te breien. In de brief geeft Corrosia ook aan hoeveel andere steden besteden aan cultuur in vergelijking met Almere, en dat voor de meeste steden meer dan het dubbele.”
In de brief aan de raad schrijft GroenLinks verder: ‘Aan één vlakkevloertheater en één presentatieplek besteedden de tien grootste gemeentes in 2013 gemiddeld 1.534.499 miljoen euro. Almere heeft voor Corrosia in 2015 voor deze functies slechts 416.330 euro gereserveerd’. Veel te weinig, wat GroenLinks betreft.
“In het Fonds Verstedelijking Almere, waar impulsgelden voor onder andere economie, veiligheid en onderwijs uit komen, is 350.000 euro beschikbaar voor Hectare Cultuur. Maar Almere is meer dan alleen deze Hectare Cultuur. Naast de Voetnoot heb je ook theater de Glasbak en allerlei initiatieven in Haven, Buiten en Poort. Voor een stad als Almere hoort daar veel meer geld bij, bovendien levert het Almere werkgelegenheid op en zet het de stad op de kaart”, aldus Van der Heijden. “Het komt wel goed met de cultuursector in Almere, maar je kunt niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Er moet meer geld bij dan er nu beschikbaar is voor deze sector."
Donderdag 8 mei, Witte Zaal stadhuis Almere. Vrij toegankelijk.
Artikel geplaatst op: 02 mei 2014 - 16:16

Gerelateerd

Delen