CDA: ‘In het stadscentrum is het lastig om veilig buiten te spelen’
Bewoners centrum willen speeltuin in de buurt

STAD CENTRUM – In de ‘Minst Normale Woonwijk van de stad’, het centrum, zijn er volgens bewoners veel te weinig plekken waar (kleine) kinderen kunnen spelen. De bewonersgroep Platform Almere Centrum heeft daarom actie ondernomen. Met een uitgebreid plan voor een speelplaats en speeltoestellen, proberen de bewoners de gemeente, welzijnsstichting De Schoor, Ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA) en vastgoedontwikkelaars Corio en Unibail-Rodamco warm te maken voor hun idee.
Jeroen Runge wil dat er meer speelplekken komen in het centrum waar zijn 4-jarige dochter Kenzy kan spelen. (Foto: Fred Rotgans)

Het plan omvat een speelplaats waarvoor de bewoners de locatie de Oostkavels, naast het toekomstige skatepark, in gedachten hebben. Dat is naast de busbaanbrug die Filmwijk en het centrum met elkaar verbindt. De speelplaats moet een ‘avontuurlijke en natuurlijke uitstraling’ krijgen met onder andere een grote houten boot, kabelbanen en een straatspel voor kinderen tot 12 jaar. Daarnaast willen de bewoners op diverse locaties in het winkelgebied speeltoestellen plaatsen. Initiatiefnemer en centrum-bewoner Jeroen Runge: “Het is belangrijk dat kinderen er iets over te zeggen krijgen, zij weten wat ze leuk vinden. Daarvoor willen we basisscholen benaderen.”
Volgens Runge is er voor kleine kinderen te weinig te doen. “Wij wonen in een flat. Mijn dochter van 4 kan op het woondek spelen maar daar zijn geen voorzieningen, daar ligt alleen maar beton. Als we naar een speeltuin gaan is dat op het Leeuwardenplein, in het Lumièrepark of in het Beatrixpark. Maar het liefst hebben we een speelplek waarvoor we geen kwartier hoeven te lopen of fietsen.”
De gekozen locatie is nog onzeker. “De gemeente wil er een parkeerplaats van maken voor bezoekers van de Primark. Maar wij blijven hameren op die plek, dat is wat ons betreft gewoon de beste. Desnoods in afgeslankte vorm, maar we hebben het wel graag daar.”
Ronde Tafelgesprek

Tijdens de laatste Politieke Markt, op 3 juli, is het voorstel besproken in een Ronde Tafelgesprek. Jeroen Runge: “We hadden het plan al een paar maanden geleden naar de politieke partijen gestuurd. Johan van der Kroef van het CDA heeft het op de politieke agenda gezet omdat ze onder de indruk waren van het plan. Die avond reageerden de meeste partijen positief.”
Vrijdag 11 juli zijn een aantal betrokken partijen waaronder het CDA, D66, AP/OPA en De Schoor bij elkaar gekomen om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Johan van der Kroef: “We gaan de komende weken in kaart brengen waar de bewoners tegenaan lopen en wat de te nemen vervolgstappen zijn. Wij willen dit onderwerp na het reces zo snel mogelijk aan de orde brengen op de Politieke Markt. Voor de bewoners is het van belang dat het politiek gedragen wordt. Zo krijgen ze makkelijker de steun van ondernemers.”
Artikel geplaatst op: 14 juli 2014 - 13:12

Gerelateerd

Delen