‘Hogescholen moeten geld uit nieuw innovatiefonds krijgen’

ALMERE – Het nieuwe innovatiebeleid slaagt alleen als hogescholen een fors extra budget krijgen om hun technologische infrastructuur te vernieuwen en op peil te houden. Deze oproep aan de Haagse politiek deed bestuursvoorzitter Albert Cornelissen van Windesheim woensdag bij de opening van het nieuwe studiejaar op de Zwolse hogeschool.
Hoogwaardige apparatuur en faciliteiten zijn een must om het praktijkgerichte onderzoek goed te laten aansluiten op behoeften en wensen van het mkb, de groeimotor van onze economie. Het Toekomstfonds voor innovatie en onderzoek dat in 2015 wordt ingevoerd, dient dus niet alleen gericht te zijn op versterking van universitair onderzoek. Hogescholen moeten mee profiteren om de snelle technologische vooruitgang te kunnen bijbenen.
De Tweede Kamer besloot op voorstel van D66 in juni om een Toekomstfonds in te stellen. Ook het mkb krijgt daaruit gelden om productinnovatie te stimuleren. Een up-to-date infrastructuur is volgens Cornelissen noodzakelijk om de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten mogelijk te maken. Die moet ook telkens in steeds hoger tempo door de snelle technologische ontwikkelingen worden vernieuwd.
Bovendien kan de hogeschool alleen dan professionals en cursisten afleveren die goed zijn geschoold en flexibel inzetbaar zijn. Studenten die een opleiding volgen in de techniek, de accountancy of de zorg worden opgeleid voor banen die in rap tempo veranderen. Verpleegkunde studenten moeten geschoold worden in de robotica of nanotechnologie. En een techniekstudent moet nieuwe toepassingen bedenken voor 3D-printing. Als hogescholen hun daarvoor niet de goede leeromgeving kunnen bieden, gaat dat niet lukken, aldus Cornelissen.
Artikel geplaatst op: 10 september 2014 - 13:20

Gerelateerd

Delen