Zwartepietendiscussie ‘geen issue’ bij intocht Sinterklaas in Stad

ALMERE – Bij de intocht van Sinterklaas in Almere Stad is de kleur van de Pieten ‘totaal geen issue’, aldus Martin Ort van Ondernemersvereniging Stadshart Almere (OVSA). OVSA organiseert voor de Sinterklaasintocht dit jaar in Almere Stad, op 15 november, een parade met een fanfare, een looporkest, dansers en… ruim zestig Zwarte Pieten.
Tijdens de Sinterklaasintocht van 2013 was het op het Forum een drukte van belang. (Archieffoto: Fred Rotgans)

Martin Ort: “Er zal een bont gezelschap te zien zijn van bruine Pieten, abseilpieten die vanaf de bioscoop naar beneden abseilen en andere figuren. Dat kunnen figuren zijn die verkleed zijn als cadeautje of als pepernoot, in sinterklaasthema in elk geval. De zwartepietendiscussie was bij ons geen issue: wij hadden al eerder gepland om in de parade ook andere figuren dan Zwarte Pieten mee te laten lopen. Maar we houden rekening met de gevoelens die er zijn en geven onze Pieten geen gouden oorringen en dikke rode lippen. Voor ons staat voorop dat het een veilige en ordelijke parade is. Een leuk en gezellig kinderfeest.”
Na de landelijke discussie over het vermeende racistische uiterlijk van Zwarte Piet besloot de gemeente om voor de intocht van Sinterklaas in Almere Haven, ook op zaterdag 15 november, de lijn te volgen die in het NTR-Sinterklaasjournaal neergezet wordt. Bij de landelijke intocht in Gouda komen ook kaaspieten en stroopwafelpieten.
De OVSA benadrukt dat er vanuit de gemeente of politiek geen sturing is over de invulling van de Sinterklaasintocht in Almere Stad. Ort: “Die discussie gaan wij inhoudelijk niet voeren maar we houden wel rekening met de gevoelens die spelen. We volgen het Sinterklaasjournaal op de voet en nemen op basis daarvan onze besluiten over de exacte invulling van onze intocht. Hoe we dat doen is in ieder geval onze verantwoordelijkheid.”
De Sinterklaasintocht in Stad, waar ook voorgaande jaren een parade bij was, wordt dit jaar ‘groter dan ooit’. “Met een mooie combinatie zwarte en andere Pieten”, zegt Martin Ort.
Almere Buiten hanteert ongeveer dezelfde aanpak: 'Het merendeel van de Pieten is net als afgelopen jaren donkerbruin en draagt geen oorbellen. De Pieten vertonen wel overeenkomsten met de Pieten op het Sinterklaasjournaal van de NTR. Naast de donkerbruin geschminkte pieten zullen ook enkele themapieten aanwezig zijn', aldus de organisatie.

IN KADER
Sinterklaas in Almere

De Sinterklaasparade in Almere Stad begint zaterdag 15 november om 15.00 uur met de aankomst van Sinterklaas op het Stationsplein. Vervolgens gaat de optocht door het winkelcentrum via de Stationsstraat, het Stadhuisplein en Diagonaal naar het Forum. Op zowel het Stationsplein als het Forum is een muzikaal podiumprogramma van 13.00 tot 16.30 uur.
Voorafgaand aan de Sinterklaasparade meert Sinterklaas met zijn gevolg aan in de havenkom van Almere Haven. Om 12.00 uur wordt hij verwelkomd door burgemeester Jorritsma en maakt hij een wandeling langs de kade om zoveel mogelijk kinderen een hand te kunnen geven.
Zaterdag 22 november brengt Sinterklaas een bezoek aan het winkelcentrum van Almere Buiten. Om 12.00 uur komt hij aan op het NS-station Almere Buiten waar hij een rondrit maakt door het centrum.
Artikel geplaatst op: 29 oktober 2014 - 10:42

Gerelateerd

Delen