Burgemeester Weerwind kwaad op politie

STAD CENTRUM - Burgemeester Franc Weerwind werd door de politie pas op zondagavond geïnformeerd over de incidenten die zich voordeden in Kruidenwijk. De rellen waren op dat moment al drie dagen aan de gang.

Burgemeester Franc Weerwind bracht maandag een bezoek aan Kruidenwijk. (Foto: Almere DEZE WEEK)


De burgemeester werd daarmee ‘compleet in grote verlegenheid gebracht’, zo liet hij donderdagavond de gemeenteraad weten. “De politie moet mij direct informeren bij calamiteiten. Dit is ééns maar nooit weer.”
Het niet-informeren is voor Weerwind behoorlijk pijnlijk. Hij gaf tijdens de vergadering regelmatig aan dat hij ‘zeer goede contacten’ heeft met de politieleiding. “De politie heeft mij inmiddels daarvoor ook excuses aangeboden. Die heb ik geaccepteerd.”
De raadsleden waren met stomheid geslagen. Miranda Joziasse (VVD): “Dat betekent dat bij de politie kennelijk de sensitiviteit ontbreekt om de burgemeester van de kwestie op de hoogte te stellen. “Ik deel uw mening volledig”, beaamde Weerwind. Een ongewoon harde uithaal naar de politie.
Weerwind liet weten dat de groep van 20 tot 30 raddraaiers in Kruidenwijk nadrukkelijk ‘in het snotje’ worden gehouden. “Het zijn jongens van 12 tot 20 jaar. Er is één meerderjarige bij. We weten wie het zijn, we kunnen ze alleen niet oppakken omdat er geen getuigen zijn. Wel worden momenteel huisbezoeken afgelegd. We richten ons ook op de ‘meelopers’. Ouders moeten weten welke schade hun kinderen de stad aanbrengen.”
De PVV wilde dat de burgemeester erkende dat Almere te maken heeft met een ‘Marokkanenprobleem’ en ‘islamitisch straatterreur’. Dat weigerde Weerwind: “Het is een jongerenprobleem. Almere telt 185 verschillende culturen. Ik ga niet indelen op etniciteit.”

 

Toezicht

Deze week worden in de Kruidenwijk camera’s opgehangen op de beruchte plekken bij de busbaan, zoals het Saffraanplein. Beelden kunnen dienen als bewijsmateriaal om de daders op te pakken. Ook is een team samengesteld dat huisbezoeken aflegt. Tot slot worden extra toezichthouders ingezet op drukke buslijnen. De burgemeester omarmde het idee van GroenLinks om de bewoners van Kruidenwijk extra te informeren over de ontwikkelingen.

‘Minder Marokkanen’

De PVV haalde in het debat opnieuw de omstreden uitspraak ‘Minder Marokkanen’ uit de kast. Tot afgrijzen van de overige raadsleden zei raadslid Willem Boutkan: “Willen we in Almere meer of minder Marokkaans straattuig? Wat de PVV betreft is het ‘minder minder minder’." Boutkan speelde daarmee in op de omstreden uitspraak van Geert Wilders. Het OM vervolgt de PVV-leider voor belediging op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Artikel geplaatst op: 17 juni 2016 - 10:05

Gerelateerd

Delen