Geschiedenis herhaalt zich in Kruidenwijk

KRUIDENWIJK – “We hebben te maken met terroriserende jeugd. Het is verschrikkelijk”, meldt een woordvoerster van gezondheidscentrum De Boog. “De elektronische deuren bij de ingang worden wel een paar keer per week stuk gemaakt. De ruiten worden vaak ingegooid. We hebben van de overlast al heel wat aangiften gedaan bij de politie. Maar uiteindelijk levert dat niets op.”


Bovenstaand citaat is niet actueel. Sterker: het is een fragment uit een artikel uit 2002, verschenen in het toenmalige Dagblad van Almere. De abonneekrant (al meer dan een decennium ter ziele) publiceerde 14 jaar geleden een reeks artikelen over de Kruidenwijk waar groepen jongeren de buurt onveilig maakte, vooral het Lavendelplantsoen was berucht. De bedrijfsleider van de supermarkt toonde zich coulant naar de jongeren. ,, Ik heb begrepen dat de Stichting De Schoor een brief aan burgemeester Ouwerkerk heeft geschreven over de problemen in Kruidenwijk. De jongeren hebben hier ook nergens een plek voor zichzelf. Die zou er snel moeten komen.” Een buurtbewoner wil actie van de politie: “Als er diefstallen worden gepleegd of als er mensen worden aangevallen moet de politie gewoon komen om de daders te pakken. Punt uit. Laatst kwam ik een van de daders hier in de straat tegen. Dat is toch wel een raar idee. Ze wonen gewoon bij mij in de wijk.”
De incidenten leidden tot raadsvragen en een roep om een structurele aanpak van de problemen in de wijk. Er werden gesprekken georganiseerd tussen de Almeerse politie en de buurtagenten van Kruidenwijk, de ‘Lavendeljeugd’ (zoals de groep werd genoemd) en de Schoor. De krant liet ook de reljongeren aan het woord die aangaven dat er weinig voor hen te doen was in de wijk, behalve een beetje rondhangen. De schrik zat er goed in toen buurtbewoners de situatie zó zat waren, dat zij op het Saffraanplein de jongeren bekogelden met glas. Na de gesprekken werd het weer rustig in de wijk, tot deze maand reljongeren busruiten ingooiden en de buschauffeurs staakten omdat het in Kruidenwijk te gevaarlijk werd.
‘Toon mij uw verleden, en ik vertel u uw toekomst’, is een wijze uitspraak. Hopelijk is het waarheid, want hoe het ook is: de geschiedenis herhaalt zichzelf in de Kruidenwijk.

Artikel geplaatst op: 03 juli 2016 - 11:43

Gerelateerd

Delen