PvdA: ‘onze vragen leveren Almeerders 400.000 euro op’

De PvdA claimt dat de gemeente Almere voor 400.000 aan onterechte afwijzingen van kwijtscheldingsverzoeken hersteld heeft naar de burgers.

Fractievoorzitter Jerzy Soetkouw van de PvdA: “Vorig jaar kregen wij van tientallen Almeerders het bericht dat zij een brief van de Dienst Belastingen hadden ontvangen, waarin hun verzoek tot kwijtschelding van gemeentelijke belastingen werd afgekeurd. In die brief werd geen reden voor afwijzing genoemd. Voor veel Almeerders kwam dit bericht als een volslagen verrassing, omdat een deel van hen al jaren recht had op deze kwijtscheldingen en er niets in hun situatie veranderd was.“ Met de schriftelijke vragen wilde de PvdA van het College weten wat er precies gebeurd is en waarom voor deze vorm gekozen is. “Wij vonden het onverkoopbaar dat er zonder enige vorm van uitleg een standaardbrief naar bijna 1300 Almeerders is gegaan. Wij kwamen in actie voor deze Almeerders, bij wie verwarring en onzekerheid was ontstaan.”

Er bleek inderdaad sprake te zijn van verschillende fouten. Deze lijken inmiddels grotendeels hersteld. “In de jaarrekening van 2016 staat dat er vanwege onze vragen extra handmatige toetsingen zijn gedaan”, zegt Soetekouw. “Hierdoor zijn veel verzoeken alsnog goedgekeurd. De gegevens in de automatische toets bleken namelijk lang niet altijd actueel en betrouwbaar te zijn. De handmatige toetsen hebben voor 2016 gezorgd voor 100.000 euro aan extra kwijtscheldingen en in de jaren daarvoor nog eens 300.000 euro. Hierdoor hebben nog meer mensen gekregen waar ze gewoon recht op hadden. En daar zijn we erg blij mee.”

Artikel geplaatst op: 10 juli 2017 - 08:54

Gerelateerd

Delen