‘Ik zeg… kom aan tafel!’
Wethouder Herrema ontstemd over houding Haddock

ALMERE – Wethouder Tjeerd Herrema (PvdA) is klip en klaar over de commotie rond de kas van Urban Greeners op het Utopia-eiland. De kas werd onlangs op slot gedaan omdat de situatie onveilig is. “Voor hen geldt de wet, net als voor ieder ander.” Ook over jachthaven Haddock is Herrema duidelijk. “Er is nog maar één weg: “Haddock moet aan de onderhandelingstafel komen.”
Wethouder Tjeerd Herrema: "We willen meedenken, maar wel binnen de kaders van het bestemmingsplan." (Foto: aangeleverd)

“De kas op Utopia was als plantenkas bedoeld en niet voor andere zaken”, zegt Herrema. “Ook voor die jongeren gelden gewoon de regels. Utopia staat in de spotlight en veel mensen hebben dierbare herinneringen aan deze plek en ook aan de jachthaven. De Urban Greeners moeten daar rekening mee houden. Ze hebben goede ideeën, maar ze moeten wel op de juiste wijze te werk gaan. Het vastgelegde bestemmingsplan Floriade is ook op hen van toepassing, en daar staat een winkelfunctie bijvoorbeeld helemaal niet in.”
Haddock

“Ook voor Haddock geldt gewoon het bestemmingsplan”, zegt Herrema. “In dat bestemmingsplan, dat door de raad is goedgekeurd, staat geen bootopslag op de huidige locatie. Geen enkele fractie is hierover in de raad begonnen. Ook de PVV en de SP hebben geen amendement ingediend om die bootopslag op deze plek wel mogelijk te maken. Sterker nog, in het eigen plan van Haddock, dat Haddock zelf naar buiten heeft gebracht, staat geen bootopslag op de huidige locatie. Dat is op zich opmerkelijk. Ik constateer dat geen enkele fractie zijn plan heeft overgenomen. Het is heel bijzonder dat Haddock daar nu op ageert, zeker nadat het bestemmingsplan is vastgesteld. Het bestemmingsplan is vertaald in de nieuwe concepthuurovereenkomst die al vanaf april bij Haddock ligt. Daarin krijgt Haddock meer mogelijkheden voor recreatievoorzieningen, bijvoorbeeld voor verblijfsaccommodatie.”
Vraagtekens

Herrema zet ook bij een aantal activiteiten van Haddock vraagtekens. “De vraag is of alles wat hij doet wel volgens de oude overeenkomst is, zoals het organiseren van feesten en partijen. En er staan bijvoorbeeld hekken op plekken waar geen huurovereenkomst voor is. De vraag is wie over de lijnen is gestapt. In de nieuwe overeenkomst worden deze activiteiten juist mogelijk gemaakt.” De ontwikkelplannen van Haddock zijn niet uitvoerbaar, meent Herrema. “Haddock wil bouwen op Utopia buiten de boulevard, dat willen we helemaal niet. Hij wil bouwen op andermans terrein. Als de eigenaar dan zegt ‘dat kan niet', dan vind ik het gek dat je daar boos over wordt. Bovendien gaat het er niet om wat ik als wethouder vind, het college en de raad hebben dat plan allang geleden afgewezen. Zijn oude plan zal en kan daarom nooit uitgevoerd gaan worden. Ook met vorige wethouders is er geen overeenstemming met Haddock geweest over zijn plan, Dat beeld wat Haddock schetst, is niet juist."
Aan tafel

Herrema houdt voor Haddock nadrukkelijk nog wel de deur open om tot een overeenkomst te komen. “Mijn oproep is ‘kom aan tafel.’ Haddock heeft nooit gereageerd op de nieuwe huurovereenkomst die we hem in april hebben aangeboden. Die uitnodiging staat nog steeds. Haddock doet voorkomen alsof we hem aan het pesten zijn. Dat heeft me wel teleurgesteld. Het tegendeel is waar. We willen meedenken, maar wel binnen de kaders van het bestemmingsplan. Haddock loopt naar de pers, maar komt hier niet aan tafel. Daar is hij nog steeds van harte voor uitgenodigd. We gaan nu wel heel zakelijk de onderhandelingen met Haddock in. En daar moeten ze het mee doen. Ik vind dat er nu wel genoeg gekletst is. Nogmaals, kom met voorstellen, we willen hem helemaal niet weg. Het gaat alleen om de bootopslag op de huidige locatie. We willen zelfs meer bootverhuur en Bed and Breakfast mogelijk maken en hij mag natuurlijk op zijn eigen terrein zaken ontwikkelen, mits het past binnen het bestemmingsplan. Het wordt juist eerder beter dan slechter voor Haddock.”
Camping

Met de andere ondernemers heeft de gemeente inmiddels wel een overeenkomst. “Atlantis en camping Waterhout gaan op een andere plek verder. Atlantis in Poort en voor de camping hebben we de afspraak om een nieuwe plek mogelijk te maken op het Schateiland in de Noorderplassen. Ik weet niet of er echt een schat ligt, maar je zou het bijna gaan denken: het is een prachtige plek. De natuurorganisaties en bewoners worden bij de plannen betrokken. De bedoeling is dat de camping daar na komend kampeerseizoen (2018) naadloos naar kan overgaan. Als de raad in september akkoord is, dan gaan de nodige procedures van start”, zegt Herrema.
Artikel geplaatst op: 29 augustus 2017 - 15:15

Gerelateerd

Delen