Basisschoolleraren staken 5 oktober

ALMERE - De Almeerse onderwijzers gaan 5 oktober staken. “Het is code rood”, zegt Thijs Mulder, de Flevolandse coördinator van PO in Actie. “Op 27 juni deden we nog een publieksvriendelijke actie met de school een uur dicht. Den Haag luisterde niet, dus gaan alle scholen nu een dag dicht. De beer is los.”

De lokalen blijven 5 oktober leeg, de scholen zijn op slot. (Foto: Shutterstock)


“Scholen zorgen 5 oktober niet voor opvang. De deuren zijn op slot”, vertelt Mulder. “De leerkrachten reizen dan massaal af naar het Zuiderpark in Den Haag om hun wensen en ongenoegen aan de politiek kenbaar te maken.”
De basisschoolleerkrachten willen loonsverhoging, en verlaging van de werkdruk. “Leerkrachten in het Voortgezet Onderwijs verdienen veel meer dan die in het basisonderwijs”, zegt Mulder. “De PvdA roept dat er geld bij komt, maar dat is een fooi. Er is 1,4 miljard nodig en de PvdA komt met 2 miljoen. Er is 900 miljoen nodig voor de salarissen en 500 voor werkdrukverlaging. We laten ons niet afschepen. Het plan van de PvdA is een bosbrand blussen met een waterpistool.”
Ook het lerarentekort loopt snel op. De burn-out percentages in het onderwijs zijn de hoogste van Nederland. De salarissen blijven ver achter bij vergelijkbare beroepen. “Een onderwijsassistente verdient nog geen 1000 euro netto per maand. Die kan eigenlijk beter bij de supermarkt gaan werken”, zegt Mulder. “Maar zonder onderwijsassistenten kan het echt niet. Als die wegvallen stort het onderwijs in. De staking van een dag is een laatste waarschuwing aan Den Haag. Ze lachen ons gewoon uit in het gezicht”, zegt Mulder.

Tekort


Het lerarentekort zal de komende jaren fors toenemen. Dat er klassen gaan komen zonder leerkrachten ligt in de lijn van de verwachtingen. PO in Actie wil daarom ook dat het beroep aantrekkelijker wordt. “Het is een geweldig vak, maar voor het geld doe je het niet.” Mulder noemt enkele simpele voorbeelden van de verzwaring van de werkdruk. “Op een aantal scholen is de conciërge wegbezuinigd. Drie keer raden wie de WC’s op school kan ontstoppen. Meester Jurjen. Lampen vervangen, de koffieautomaat onderhouden, dat soort alledaagse dingen hoort tegenwoordig ook vaak bij de lesgevende taak. Er zijn scholen waar niemand is die de telefoon kan opnemen. Dus heeft een leerkracht de telefoon op tafel. En die gaat tijdens de les de hele dag over.”
Als er geen plan komt voor de 1,4 miljard, dan sluit Mulder niet uit dat er vervolgacties komen. “Dat kan nog wel harder worden dan een staking van een dag.

Artikel geplaatst op: 09 september 2017 - 11:49

Gerelateerd

Delen