Linkse partijen willen ton geven aan Sint Maarten

 

ALMERE – GroenLinks, de PvdA en de SP willen aanstaande donderdag op de politieke markt een motie indienen om daarmee ruim 100.000 euro (0,50 eurocent per inwoner) vrij te maken voor steun aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De motie is nog niet openbaar op de site van de gemeenteraad omdat het presidium nog moet beslissen of de motie geagendeerd kan worden.

 

Willy-Anne van der Heijden, Tweede van rechts op voorgrond. (Foto: Mona Alikah)

Probleem bij het indienen van de motie voor steun aan St Maarten is dat de raad in 2006 en in 2010 bij meerderheid een motie steunde waarin gezegd werd dat het college en de gemeenteraad geen rol hebben bij rampen in de wereld en dat dit de taak is van de rijksoverheid. Het presidium zal nu moeten beslissen of dat besluit ter zijde wordt geschoven en dat de motie donderdag toch in de plenaire vergadering zal worden besproken.


Lang geleden
Willy-Anne van de Heijden van GroenLinks zegt dat het klopt dat de motie nog niet op de agenda van de politieke markt staat. “Het presidium moet daar nog even over besluiten. Het is inderdaad zo dat er moties tegen dit soort steun zijn, maar dat is lang geleden. En toen waren er heel veel aanvragen, bijvoorbeeld voor Pakistan. Elf jaar lang is er geen steunaanvraag geweest. Het ligt nu anders. Er is een nationale actie geweest en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten roept haar leden op om de actie te steunen. Wij vinden dat er nu wel van de richtlijnen kan worden afgeweken.”
Op dit moment is het besluit van het presidium nog niet bekend.

Artikel geplaatst op: 19 september 2017 - 11:26

Gerelateerd

Delen