Raad onderzoekt aan welk nieuwsmedium behoefte is

ALMERE – Met alleen Almere DEZE WEEK en Omroep Flevoland als serieuze media, zijn er te weinig nieuwsbrengers in Almere. Dat was de boodschap die donderdagavond hoorbaar was tijdens een discussie over lokale journalistiek. Er moet meer nieuwsaanbod komen. Maar waar hebben Almeerders eigenlijk behoefte aan?

De raad sprak donderdagavond over de lokale journalistiek. (Foto: Almere DEZE WEEK)


Diverse deskundigen informeerden de raadsleden tijdens de oriënterende bijeenkomst over de huidige staat van de (lokale) journalistiek. Volgens de deskundigen is die niet best: de markt voor een lokaal dagblad is te klein, adverteerders trekken zich terug en redacties zijn te klein om goed onderzoek te kunnen doen. Volgens de deskundigen is ‘samenwerking’ de oplossing en is Almere als nieuwsarme groeistad de ideale gemeente om met nieuwe ideeën te experimenten.

Onderzoek


Het idee om een fonds in te stellen, waar Almeerse nieuwsbrengers gebruik van kunnen maken om inhoudelijker journalistiek werk te kunnen doen, lijkt onvoldoende steun te krijgen van de raad. De raadsleden waren enthousiaster over het idee om geld te reserveren voor een nieuwssite op internet. Almeerse partijen zouden daarin samen moeten gaan werken, bijvoorbeeld ook met inbreng van studenten of input van Almeerders zelf. Directeur Chris Wiersma (bibliotheek) bood aan daar een rol in te willen spelen. Allemaal aanwezige mediabrengers bleken bereid die samenwerking aan te willen gaan. Zoals bijvoorbeeld de Almeerse Omroep Stichting (AOS) die aangaf - na het debacle met Media036 - de omroeplicentie te hebben aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media, zodat er binnenkort een nieuwsbrenger bijkomt. ‘Maar dan moet er wel meer geld beschikbaar komen’, zei Cor Toorenburg van AOS fijntjes. Raadslid Hilde van Garderen merkte op dat veel partijen voor eigen parochie aan het praten waren tijdens de discussie. “Iedereen is al aan het praten hóe we kunnen gaan experimenteren. Ik vind dat we eerst onderzoek moeten doen naar wáár de Almeerders eigenlijk behoefte hebben. Laten we dat eerst onderzoeken.”
De bijeenkomst werd gehouden op initiatief van Leefbaar Almere. Deze partij zal binnenkort met een raadsvoorstel komen. Deze wordt separaat behandeld van de licentie-aanvraag van AOS, waar ook een raadsbesluit voor moet komen.

Artikel geplaatst op: 22 september 2017 - 09:55

Gerelateerd

Delen