Meerderheid Almeerders negatief over Floriade

ALMERE - Van de Almeerders vindt 89% dat de Floriade teveel geld kost. Ongeveer 54% van de Almeerders is negatief over de Floriade. Dit blijkt uit een representatief onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de opvattingen van Almeerders over de Floriade. Wethouder Herrema (pvdA) had dit wel verwacht: "De ervaring leert dat grote evenementen altijd een moeizame start hebben”

 

Ongeveer 85% van de ondervraagden heeft zorgen over de organisatie van de Floriade. De meest genoemde zorg is hoeveel geld de Floriade kost. 89% van hen vindt dat de Floriade Almere teveel geld kost en vraagt zich af of het geld niet op een betere manier besteed kan worden. Een ruime meerderheid vindt dat het geld voor de Floriade in de stad geinvesteerd zou moeten worden.

In Almere Haven zijn er grote zorgen over het groen. 65% van de Havenaren vindt dat de Floriade ten koste gaat van het huidige groen in de stad.
Bewoners uit Almere Poort zijn meer verdeeld over de Floriade: hoewel 45% negatief antwoord, geeft ook 45% een positief antwoord op de vraag wat ze ervan vinden dat de Floriade in Almere plaatsvindt. Uiteindelijk vindt 41% van de Almeerders dat de Floriade er niet voor hen is.

Ook is gevraagd wat de Almeerders wel zouden willen met de Floriade: 36% vindt dat de Floriade de werkgelegenheid moet stimuleren en 32% hoopt op verduurzaming. 65% vindt dat door de Floriade de leefomgeving moet verbeteren. Het internationale karakter van de Floriade wordt minder interessant gevonden (21%). Het doel dat de Floriade een verbetering moet zijn voor de jaren daarna wordt in meerderheid omarmt. Dat de wereldtuinbouwtentoonstelling een mooi evenement moet zijn vindt maar 9% van de bevolking.

Reactie Wethouder Herrema
Wethouder Herrema (PvdA) lijkt niet aangeslagen door de negatieve uitkomsten van het onderzoek over de Floriade. “We hadden het wel een beetje verwacht. De bomenkap, het extra geïnvesteerde geld en het feit dat er nog niet veel zichtbaar is, zijn oorzaken van deze uitslag. Daarbij leert de ervaring dat grote evenementen altijd een moeizame start hebben”, zegt Herrema. “Ik weet dat mensen zich zorgen maken over het groen. En die zorgen gaan we wegnemen. We gaan meer bomen planten in Haven en het groenonderhoud wordt aangepakt. De kustzone wordt ontwikkeld, dus Haven krijgt een boost. We luisteren echt naar de bewoners.”

Politiek
De wethouder vindt ook dat het verhaal van de Floriade beter verteld moet worden. “Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen positiever over de Floriade denken als ze beter geïnformeerd zijn. De communicatie moet echt op orde komen, dan voorspel ik dat de uitslag van dit onderzoek over een jaar veel meer steun voor het evenement zal laten zien.”
Op de vraag of het onderzoek politieke gevolgen zou hebben, ging de wethouder niet in. “In de raad moeten we niet alleen maar roepen dat alles zo geweldig is. Er moet niet alleen maar hard naar de andere kant geroepen worden, dat is het politieke vaarwater waar we in terecht zijn gekomen. Er zijn zorgen, en die zorgen moeten we serieus nemen. We moeten laten zien wat we doen. In november krijgen we de erkenning als wereldtuinbouwtentoonstelling en dan gaat het echt beginnen en wordt veel meer zichtbaar.”

Artikel geplaatst op: 28 september 2017 - 13:11

Gerelateerd

Delen